0
Šesti jul - Međunarodni dan poljupca
Dan je za - ljubljenje!

    Kada ste se poslednji put poljubili? Danas bi to svakako trebalo da učinite, jer se šestog jula obilježava međunarodni dan poljupca. Tim povodom evo nekoliko zanimljivih činjenica o ljubljenju...

Čini nas srećnim
Dok se ljubimo lučimo mnoštvo hormona i neurotransmitera koji nam popravljaju raspoloženje, kao što su adrenalin, serotonin i dopamin.

Doprinosi zdravlju i vitkosti
Bakterije koje razmenjujemo dok se ljubimo podstiču imunološki sistem da proizvodi antitijela. Samo tokom jednog poljupca sagore se u prosjeku dvije kalorije. Prema tome, da bismo “potrošili” parče torte sa jagodama i šlagom morali bismo da se poljubimo 25 puta. U strastvenom poljupcu učestvuje 36 mišića lica, a još jedno pozitivno dejstvo ljubljenja je što krvni pritisak nakratko raste, puls može čak da se udvostruči, a tjelesna temperatura se povećava za 0,5 stepeni Celzijusa.

Dozvoljeno je i kad smo prehlađeni
Virusi prehlade se prije svega šire kontaktom ruku sa očima i nosom, prema tome, slobodno se ljubite!

A kada je zabranjeno?
U američkoj saveznoj državi Viskonsin zabranjeni su strastveni poljupci, a u Mičigenu je muškarcima zabranjeno da svoje žene ljube nedjeljom. U Ajovi su uvedena vremenska ograničenja za ljubljenje u javnosti, a u Rusiji je ljubljenje na javnom mestu zabranjeno.

Neki se ljube češće, a neki rjeđe
Istraživanje agencija za pronalaženje partnera “FriendScout24” i “TNS-Infratest” pokazuje da više od trećine Njemaca ne poljubi svog partnera ni tri puta dnevno, dok se u Španiji i Francuskoj parovi poljube više od deset puta dnevno.




Posjeta : 1362