0
Blagotvorna za čitav organizam
Masaža obnavlja energiju!

    Zbog blagotvornog efekta na čitav organizam, masaže bi trebalo da postanu dIo naše svakodnevice.


Masaža je značajna za naše fizičko, emocionalno i duhovno zdravlje, a blagotvorno utiče na osobe svih životnih doba. Bilo da je terapijska ili relaksaciona, u kombinaciji sa zdravom ishranom i redovnim vježbanjem podstiče povećanje energije i vitalnosti, kao i poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja.
Ovom drijevnom iscjeliteljskom tehnikom djeluje se preko kože na organizam u cjelini. Masažom kože šire se kožni kapilari i limfni sudovi, otvaraju se pore znojnih i lojnih žlijezda, dolazi do bolje sekrecije, osvježenja kože i potkožnog tkiva, podsticanja bolje opšte cirkulacije bez naprezanja srca, te ubrzavanja protoka limfe i eliminisanja štetnih materije iz organizma.
Efekti masaže su dobri i za skeletni sistem jer dolazi do bolje snabdjevenosti kostiju hranljivim materijama i kiseonikom, smanjuje se ukočenost i bol u zglobovima, a povećava njihova pokretljivost, otklanjaju se otoci.
Masažom se djeluje i na mišićni sistem pošto dolazi do bolje ishrane mišića, smanjuje se zamor, bol i napetost, djeluje na opuštanje, istezanje i jačanje mišića, održava se elastičnost samog mišića i vezivnog tkiva.
Nervnom sistemu takođe prija masaža jer smiruje, stimuliše, stvara zadovoljstvo i relaksaciju, poboljšava san, deluje direktno preko kože i indirektno preko hipofize lučenjem endorfina.
Šijacu masaža
Obnavlja normalan protok životne energije s ciljem da se u organizmu uspostavi balans i postigne mentalno i tjelesno zdravlje. Izvorni šijacu podrazumijeva pritiskanje prstom i dlanovima delove tijela. Ova tehnika se često koristi za liječenje bolova u leđima, migrene, astme, hipertenzije i emocionalne nestabilnosti.
Akupresura
Drijevni kineski metod pritiskanja, „ubadanja”, štipkanja i lupkanja prstima po akupresurnim tačkama na tijelu ima za cilj da unaprijedi vitalnu energiju i normalizuje opšte stanje organizma na nivou sistema, organa, pa sve do ćelijskog nivoa. Posebno dobar efekat ispoljava na poremećeni krvotok kako funkcionalnog tako i organskog karaktera, bolesti pluća, organa za varenje i urogenitalnih organa.
Ajurvedska masaža
Jedna je od najstarijih tehnika masaža. Predstavlja samo jedan segment Ajurvede, indijske medicine, koja pripovijeda prirodan i zdrav način života. Cilj masaže je postizanje psihofizičke ravnoteže tri vitalne energije: vata, pata i kapha, a stimulacijom vitalnih tačaka može da se ublaži bol, poboljša cirkulacija i otkloni umor.
Refleksologija
Masažom određenih tačaka stopala stimulišu se odbrambeni mehanizmi za jačanje i očuvanje zdravlja. Ova metoda zasniva se na saznanju da se na stopalima nalaze refleksne tačke svih organa i delova tijela čijom se masažom djeluje na određeni organ ili dio tijela. Osim što pomaže kod problema s krvnim pritiskom, glavobolja i psihosomatskih teškoća, refleksologija se koristi za ublažavanje napetosti i nervoze.
Tai masaža
To je kombinacija nJežnih pokreta, ritmičke akupunkture i strečinga. Sprovodi se bez ulja, pomoću ruku i lakata i koristeći snagu cIJelog tIJela. Ovo je jako dobra masaža jer otklanja energetske blokade, podstiče cirkulaciju krvi i razmenu materija u organizmu, a povećava elastičnost tijela.




Posjeta : 1615