2
Cannes 2011.
"Zlatna palma" za - "Drvo života"!

    Bio je ovo jedan od intrigantnijih filmskih festivala u Cannesu. Kritičari i publika hvalili su odlične filmove, a dogodio se i jedna skandal koji je danskog reditelja Larsa von Triera ove godine stajao Zlatne palme. Sinoć su proglašeni pobjednici, a među njima sigurno bi se našao i jedinstveni Danac da nije sebe proglasio nacistom.

Bio je glavni favorit, no izbačen je s festivala pa je ove godine umjesto njega slavio američki reditelj, jednako lucidan kao i Trier, Terrence Malick, čiji je film ´´ Drvo života´´ u kojem glavne uloge imaju Sean Penn i Brad Pitt proglašen najboljim. Kritičari su ga nazvali zamornim i pretencioznim, no ništa čudno za Malicka koji je diplomirao filozofiju, takvi su svi filmovi koje je snimio. A njih je samo pet iako mu je karijera duga skoro četiri decenije. Malick se nije pojavio na canneskom festivalu niti je lično preuzeo nagradu jer je vrlo introvertirana osoba koja ne voli pažnju javnosti.
Najboljom glumicom proglašena je Kirsten Dunst koja je odlično odglumila depresivnu mladenku koja ide ususret smaku svijeta u drami Larsa von Triera ´´Melankolija´´.
– Hvala festivalu što je dopustio da film ´´Melankolija´´ ostane u takmičenju – izjavila je Dunst zahvalivši i Trieru.
Najbolji je glumac Francuz Jean Dujardin koji je oduševio žiri ulogom u crnoj komediji ´´The Artist´´. Zlatna palma za najboljeg reditelja pripala je Dancu Nicolasu Windingu Refnu za film ´´Drive´´ s Ryanom Gosslingom





Posjeta : 1746