2
Acidoza,bolest o kojoj se malo zna
Stres je okidač - za kisjelu smrt!

    Težak osjećaj u želucu, nadutost, nesanica, nervoza, zadržavanje vode, migrena, zatvor pa čak i proliv... tek su neki od simptoma acidoze, stanja organizma pri kojem pH vrijednost krvi pada ispod 7,35, odnosno po Tarri Barat, ispod 7,0. O problemu kisjelosti organizma kod nas se još malo zna, tek nešto više među makrobiotičarima.

Prirodna lužnatost dobra
U svom prirodnom stanju tijelo je blago lužnato s pH vrijednošću 7,4, a u takvim uslovima hemijski procesi u organizmu najlakše se i najpovoljnije odvijaju, a otpadne tvari brzo uklanjaju i ne opterećuju organe usporavajući njihove funkcije. O važnosti pH vrijednosti u tijelu Tarra Barat govori:
– Kada je pH vrijednost tijela kisjela, pojavljuju se bolesti poput raka, šećerne bolesti i multipleskleroze. No kada je pH vrijednost lužnata, bolesti poput raka ne mogu se pojaviti pa je jedan od najjednostavnijih, najsnažnijih, pa i najjeftinijih načina na koji se može pratiti stanje zdravlja upravo provjera pH vrijednosti krvi. Neki to rade jednom mjesečno, a može se i svake dvije sedmice – objašnjava T. Barat. Kada je pH – koji se mjeri ravnotežom između lužnatosti i kiselosti – neutralan, tada ste zdravi. Acidoza se javlja, opisuje Barat u svojoj knjizi “Stres, najveći ubica današnjeg čovjeka”, najčešće kao posljedica nepravilne prehrane, pretjeranog unosa masti životinjskog porijekla ili obrađene brze hrane pripremljene u uljima koja potiču kisjelost u tijelu.
Oprezno s vitaminom C
Visok unos vitamina C, koji je dobar zbog drugih procesa u organizmu, može biti faktor koji doprinosi acidozi, ali su to i zagađivači iz zraka, kisjeline u vodi. No osim vanjskih faktora, napominje T. Barat, stres je ”krivac” za pojačanu kisjelost organizma. Naime živčana napetost, pretjerana buka, kratkoća vremena i ostali pritisci povećavaju kisjelost organizma.





Posjeta : 1757