1
Hrvatska lider u svijetu
Objavili knjigu - nastalu na fb!

    "Facebook kao oružje", naslov je novele Ive Šćepanovića, koja je upravo izašla u izdanju splitske webknjižare.hr. Projekt je jedinstven u svijetu. Riječ je zapravo o prvoj knjizi koja je nastala na popularnoj društvenoj mreži. Šćepanović je na Facebooku pisao poglavlje po poglavlje, a sve su pratili i komentirali zainteresirani čitatelji. Dio komentara je objavljen i u štampanom izdanju.


Globalno dostupno

Za projekt se brzo doznalo. Zahvaljujući popularnosti Facebooka i globalnoj dostupnosti, novela je izazvala veći interes u inostranstvu nego u Hrvatskoj. Londonski Metro zamijetio je kako je autor našao način da se najveća svjetska društvena mreža upotrebi za stvaranje romana. SBS Radio iz Melbournea zaključio je da "Facebook kao oružje" povezuje tradicionalno izdavaštvo i društvene medije...
- Čitalac može odmah vidjeti što neko misli o priči - navodi Šćepanović jednu od praktičnih stvari novog crossover medija.
Koliko su komentari usmjeravali radnju priče, zanimalo nas je.
- Možda tek podsvjesno. Nisam htio dopustiti da mi stvari izmaknu kontroli tako da radnja ne izgubi logiku. Da kreten sa početka priče ne ispadne pozitivan lik nakon dva poglavlja. Bilo je pokušaja onih koji su čitali da nešto promijene. Recimo, nekima se nije svidjelo što je glavna junakinja ispred kina Central jednog lika koji ju je provocirao udarila nogom u jaja. Bilo je komentara, kao nemoguće je to u Splitu. Ali onda su se javljali i drugi, jedna cura koja je rekla, kako ne, pa ja sam jednom liku tamo zalipila trisku", prepričava Šćepanović iskustva s pisanjem knjige na Facebooku.

Ruskinja u Splitu

O žanru, kaže, nije razmišljao.
- Radi se o jednoj curi, koja je Ruskinja, slučajno, i koja živi u Splitu. Naslijedila je od roditelja jedan stari, ruski stil razmišljanja i ne zanimaju je ovi novi gadgeti, iPhonovi i iPadi. Ima bogatog strica u Moskvi, ali ne želi ići tamo, niti trošiti njegovu lovu. Osvećuje se prijateljima koji su je razočarali, i to njihovim oružjem. Preko tehnologije koju prezire - otkriva Šćepanović kratak siže Facebook novele.
Nakon što je projekt krenuo, Šćepanović se raspitivao po svim meridijanima i paralelama te došao do zaključka da je njegov rad uistinu - pionirski.
- Kontaktirao sam i Guinnessa. Kazali su mi da ništa takvo nemaju registrovano i da uistinu prvi put čuju da neko piše knjigu na Facebooku. Ipak, nije bilo za njihovu konkurenciju. Jay McIness iz Colorado Springsa, čovjek koji ima agenciju koja okuplja autore koji se bave on line pisanjem, takođe je prvi put čuo za ovakav projekt. S obzirom na ovoliki interes van Hrvatske šteta da knjigu nisam pisao na engleskom - priznaje autor.
Predstavljanje knjige će se u Splitu organizirati u srijedu, 23. februara u 18 sati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića.
Izdavač Webknjižara iz Splita omogućava autorima da izdaju knjigu bez prethodnih ulaganja, što je još jedna novina u Hrvatskoj. Knjigu printaju na zahtjev, što uveliko umanjuje troškove autora. Potrebno je imati materijal, i to je to. Dovoljno za početak. Stvarno, neko novo doba.




Posjeta : 1722