0
Kučna detoksikacija
Čišćenje podiže - nivo energije!

    U novu godinu mnogi su ušli s odlukom o odlasku na dijetu. Ali, čak i oni koji su zadovoljni kilažom, nakon petnaestak dana pretjerivanja u masnoj i kaloričnoj hrani, trebali bi organizmu omogućiti predah.

Ništa bez dobre probave
– Najbolja osnova za one koji uistinu žele izgubiti suvišne kilograme jest detoksikacija, odnosno proces čišćenja organizma. A detoksikacija će pokrenuti i probavu koju je masna i “teška” hrana učinila tromom – savjetuje magistar nutricionizma Nenad Bratković.
– Kvalitetan proces čišćenja podići će i nivo energije, koja je nakon pretjerivanja s delicijama mnogima drastično pala – ističe nutricionist. Dobre su to vijesti kada znamo da je januar najdepresivniji mjesec u godini, što potvrđuje i posljednje istraživanje američkih stručnjaka sa sveučilišta Minnesota.
Mnogima depresija ide ruku pod ruku sa suvišnim kilogramima, pa je detoksikacija idealna metoda za obračun s objema boljkama.
Spasite se povrćem
– Pravilna detoksikacija trebala bi trajati sedam do deset dana i cilj joj je iščistiti jetru od nagomilanih toksina, a ne, kao većini brzih dijeta, izgubiti tekućinu. Probavu najbolje ubrzavaju vlakna kojima obiluje gorko povrće, primjerice radič, brokula, šparoge..., ali i žitarice – ističe Bratković te napominje:
– Ovakav kratkoročni plan dobar je želite li iščistiti organizam ili izgubiti kilogram-dva koje ste “natukli” tokom praznika, te pripremiti tijelo za dugoročnu borbu s masnim naslagama. Ali, da biste uistinu smršavjeli i zadržali postignutu težinu, nužno je mijenjati prehrambene navike. U suprotnom će doći do omraženog yo-yo efekta.
Tokom detoksikacije najvažnije je iz prehrane izbaciti masti i šećere.





Posjeta : 1657