2
Izložba Marine Abramović u Njujorku postala je svjetskom senzacijom i najposjećenijom u Muzeju moderne umjetnosti
Sjeđela sa - 1500 posjetilaca!

    Marina Abramović sjedjela je u njujorškom Muzeju moderne umetnosti tačno 716 sati i 30 minuta, koliko je trajala njena tromesečna izložba. U tom je razdoblju preko puta nje sedelo 1500 ljudi.


Budući da su mogli da sjede koliko su želeli, neki su sedili samo pet minuta, drugi čitav dan, pa su došli opet sutradan.
Neki su sjeđeli satima i plakali, drugi su bili potpuno mirni, treći su se smijali... Izmjenjivali su se dramatični trenuci s trenucima potpune dosade. Sve ljude koji su seli preko puta nje umetnica je netremice posmatrala.
Izložba „Umjetnik je prisutan” Marine Abramović postala je svjetskom senzacijom i najposećenijom izložbom u ovom muzeju. Sve posjetioce koji su seli preko puta nje zabilježio je kamerom fotograf Marko Aneli.
Uskoro bi izdavačka kuće Aperture trebalo da objavi knjigu s najsnažnijim portretima snimljenim na izložbi Marine Abramović.
Nakon predstavljanja u Njujorku, Marina Abramović je u Londonu otvorila novu izložbu, na kojoj je režirala i vlastitu sahranu, a krajem ove godine uvršćena je na CNN listu najkontroverznijih umetnika današnjice.
Na toj listi Marina je zauzela četvrto mjesto. Prvo mjesto na listi najkontroverznijih zauzeo je španski umetnik Santiago Siera, drugi je kineski umetnik Ai Vevei, treće mjesto pripalo je američkom umetniku Džefu Kunsu, a peto, takođe Amerikancu, Ričardu Prinu.




Posjeta : 1752