0
Dobitnik Nobelove nagrade za književnost biće poznat u četvrtak
Najspominjaniji kandidati - pjesnici!

    Nobelov komitet konačno je odlučio. U četvrtak 7. oktobra, kada će frankfurtski sajam knjiga biti na svom vrhuncu, u Stockholmu će objaviti ime Nobelovog laureata za književnost.

Iako se već sedmicama znalo kada će biti objavljeni dobitnici prestižne nagrade za fiziku, hemiju ili mir, komitet je datum objavljivanja nagrade za književnost držao otvorenim, takoreći, do posljednjeg dana. No, uvriježilo se da se ime Nobelovog laureata sazna baš za trajanja najvećeg svjetskog sajma knjiga u Frankfurtu.
Strani mediji među kandidatima za literarnog Nobela, a te špekulacije doista treba uzeti u obzir s najvećom rezervom, puno izgleda daju baš pjesnicima. Pjesnici već trinaest godina nisu dobili Nobela! Među njima se najčešće spominje ime švedskog pjesnika Tomsa Tratromera, ali i sirijskog poete Adonisa, korejskog pjesnika Ko Una, poljskog pjesnika Adama Zagajewskog te australskog Lesa Murraya. Neka od tih imena već su se spominjala i prijašnjih godina, naročito se to odnosi na Zagajewskog (njemu u prilog ipak ne ide činjenica da je posljednji Nobel koji su izborili pjesnici otišao baš u Poljsku Wislavi Szimborskoj), te na Adonisa. Nobelova nagrada za arapskog književnika sasvim bi sigurno dobro odjeknula među intelektualcima i ljubiteljima literature.
I ove godine među kandidatima spominju se japanski prozaik Murakami, izraelski prozaik Oz koji je lani slovio za velikog favorita, italijanski pisac Magris, a tu je i velika gomila američkih pisaca kojima Nobel uporno izmiče kao što su Pynchon, Delillo, Roth, Auster...
Špekulacije o Nobelovim laureatima ipak su samo medijska prašina. Nobelov komitet posljednjih godina često je iznenađivao cijelu javnost svojim odabirom, koji možda i nije bio kriv, ali je ponekad bio preuranjen.





Posjeta : 1761