0
Prema ayurvedskom učenju
Protiv gripe - redovnim čajem!

    Prema ayurvedskom učenju za zimu bez gripa i prehlada ključna je redovna konzumacija čaja.

Ipak nije dovoljno samo skuvati čaj i popiti ga. Vrsta čaja, vrijeme kad ga pijemo, njegov kvalitet, ukus biljaka i energija takođe su važni. Većina ih se tako preporučuje cijele godine, no nekima je djelovanje najintenzivnije zimi, poput čaja od slatkog korijena koji smiruje suvo i bolno grlo te pomaže probavi. Probavi također pomaže i topli limun te menta, koji osim toga razbistruju razum i osjećaje.
Sasvim sigurno najbolji čaj za zimske dane, posebno ako se ne osjećate najbolje, je bosiljak, u Indiji nazvan tulsi. Preporučuje se, naime, za sve oblike kašlja, gripe i
groznice jer osim što smanjuje temperaturu, podstiče probavu i detoksikaciju.
Za rane jutarnje sate kao najbolji izbor preporučuju se tople začinske biljke te opori ukusi. Zato su dobar izbor zeleni i crni čaj ili tulsi miješan s đumbirom. Popodnevni će čaj pak postići svoju svrhu u potpunosti budu li to hladne biljke slatko-gorkastog ukusa. Za rano predvečerje ili kasno poslijepodne preporučuju se čajevi slatkog, gorkog ili slanog ukusa bez ikakvih stimulansa.
Što se pak tiče receptura za miran san, sljedbenici Ayurvede kao najbolje rješenje savjetuju kamilicu ili, naravno, čaj od bosiljka, oba umiruju organizam što je najbolji put k mirnom snu.




Posjeta : 1574