2
Osjetljivi na polen treba da se pripaze
Alergični oprez - drveće počinje da cvjeta!

    Prema podacima aeropalinološke stanice u Loznici, protekle sedmice, prvi put ove godine zabjeležene su koncetracije polena, koje mogu uticati na nastanak alergijskih reakcija kod osjetljivih osoba.

Najteže je bilo 16. marta kada je registrovana visoka koncetracija polena jove, dok su drugim danima bjeležene umjereno visoke koncetracije polena tog i drugog drveća koje cvjeta ovih dana: čempresa, jasena, leske i tise.
- Sezona cvjetanja jove i leske se ove nedjelje završava, ali zadržavanje koncentracija na nivou umjereno visokih vrijednosti i sljedeće sedmice očekuje se za polen jasena, tise i čempresa. Pojava visokih koncentracija je moguća 26. i 27. marta - rekla je u četvrtak agenciji Beta predstavnica preventivne službe Zdravstvenog centra "Dr Milenko Marin" u Loznici, Valentina Petrović.
Ona je preporučila osjetljivim osobama da narednih dana izbjegavaju boravak u blizini procvjetalih stabala jasena, tise i čempresa.
Zahvaljujući dobijenoj opremi, čiju je nabavku finansirala Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), aeropaniloška stanica u Loznici počela je da radi sredinom juna prošle godine.
Locirana je u Preventivnoj službi Doma zdravlja Loznica, ustanove čiji stručnjaci su obučeni za rad u njoj i imaju međunarodno priznat sertifikat. Opseg mjerenja stanice je prečnik od 50 kilometara, a identifikacija polena vrši se za 24 biljne vrste.





Posjeta : 1479