1
Želite li da popravite raspoloženje?
Protiv depresije - pomfritom!

    Možda nisu najbolji odabir s nutricionističkog stajališta, no kada je riječ o poboljšanju raspoloženja, čini se nema boljeg od krompirića. Prema najnovijim istraživanjima, prženi krompirići mogu oraspoložiti i najveće depresivce, a ujedno i smiruju.

Vjeruju kako navedeni efekt ima veze s ugljeno-hidratima koje sadrže ili, pak, zbog ukusa i mirisa koji podsjećaju na neka sretna vremena iz djetinjstva.
Mike Green, specijalist psihologije povezane s hranom, istraživanje je proveo na 60 muškaraca i žena koji su pet minuta gledali film devastacije Hirošime nakon atomske bombe. Nakon toga je polovini ispitanika prepušteno da čitaju časopise kako bi razbistrili misli, dok su drugi dobili porciju krompirića. Naravno, prije i poslije su ispunili upitnik o raspoloženju.
- Podaci su nam pokazali kako su se učesnici osjećali vidno bolje nakon porcije prženih krompirića. Štaviše, psihički mir im se vratio nakon 20 minuta - izjavio je dr. Green, dodavši kako vjeruju da udjela o ovoj pojavi imaju biološki efekti nutritivnih komponenti na hemiju mozga ili jednostavno ugodan osjećaj koji budi ukus krompirića.
U prilog ovoj studiji idu i prethodna istraživanja koja su pokazala kako ugljenikohidrati mogu popraviti raspoloženje.





Posjeta : 1433