2
Epidemiolozi apeluju - ne ljubite se na dočeku 2010.!
Ljubljenje - opasno po zdravlje!

    Tokom novogodišnjih praznika, zbog masovnih proslava po diskotekama, restoranima i kafićima, pojačana je opasnost da se svinjski grip naglo proširi, upozoravaju epidemiolozi. Građanima se preporučuje da se ne ljube, a ako već hoće da poštuju novogodišnju tradiciju, neka se ljube samo sa najbližima i to ako nisu bolesni.

- Na otvorenom je vjerovatnoća mala da se proširi grip. Tako su u manjoj opasnosti oni koji idu na slavlje na nekom trgu, nego građani koji će praznike čekati u zatvorenom. Ko god se oseća slabo, pa makar imao i temperaturu 37,1, treba da ostane kod kuće. Samo će sebi naškoditi i neće se lepo provesti - preporučuju ljekari i napominju:
- Najbolji zaštita od svinjkog gripa je svakako vakcina. Oni koji su bolesni, moraju da ostanu kod kuće i ozdrave. U novogodišnjoj noći ljubite se samo sa najbližima. Izbjegavajte one koji su kijavičavi, kašlju... Normalno, jedite sve što je na novogodišnjoj trpezi, ali umjereno. Sa pićem ne pretjerivati.
   - Zdravi ljudi mogu da se ljube. Ako baš morate da čestitate onima koji su bolesni, onda to može da bude samo pozdravljanje, rukovanje i nakon toga odmah operite ruke. Kada je riječ o piću i hrani, poznato je da previše alkohola slabi imunitet i pogoduje širenju gripa. Ne treba jesti masnu i tešku hranu. Opredjelite se za više svježeg voća i povrća, supice, čorbe. Bogati vitaminom C su turšija i kisjeli kupus. Bilo bi pametno da se građanima koji se okupljaju na trgu za Novu godinu da što više toplih napitaka, prvenstveno čajeva.




Posjeta : 1458