2
Loša higijena među glavnim je “krivcima” prenošenja virusnih bolesti
Od maski važnije - pranje ruku!

    U pomami za zaštitnim maskama koje se ovih dana masovno prodaju zbog straha od svinjske gripe, mnogi zaboravljaju da je mnogo bitnije održavati ličnu higijenu. Posebno je važno pravilno prati ruke koje su zbog čestog dodirivanja najraznovrsnijih predmeta izložene mikroorganizmima. Rezultati istraživanja o tome koliko ljudi peru ruke porazni su - blago rečeno.

Procjenjuje se da dvije trećine populacije ne pere ruke ili to čini samo površno - a upravo nečistim rukama prenose se brojne bolesti!
Loša higijena među glavnim je “krivcima” prenošenja virusnih bolesti - od prehlade i gripe do žutice, mononukleoze i meningitisa, te bakterijskih crijevnih bolesti poput zaraze salmonelom i šigelom.
Stoga, uvijek temeljito perite ruke prije obroka i pripreme hrane, prije dojenja, hranjenja i drugih aktivnosti s djetetom, posebno ako je riječ o novorođenčetu, prije dodirivanja usta, nosa ili očiju te prije kontakta s bolesnom osobom.
Svakako operite ruke nakon upotrebe nužnika, mijenjanja pelena, izduvavanja nosa, kašljanja, kijanja i slično. Takođe i nakon kontakta s bolesnom osobom, te nakon posjete zdravstvenoj ili drugoj javnoj ustanovi. Ne zaboravite oprati ruke ni nakon svakog povratka u dom izvana, kontakta sa životinjama, čišćenja, iznošenja smeća...
"Suvo pranje" samo u vanrednim slučajevima
Ako sapun i voda nisu dostupni, ruke se mogu očistiti preparatima za takozvano pranje bez vode. Uobičajene su vlažne dezinfekcijske maramice i ručnici, a mogu se nabaviti (najbolje u apotekama) i posebni gelovi koji se redovno oglašavaju kao sredstva s kojima se mogu ukloniti gotovo svi mikroorganizmi s ruku.
No i oni su samo su privremena pomoć i ne mogu trajno zamijeniti uobičajeno pranje toplom vodom i sapunom. Ne zaboravite da priručna sredstva poput osvježavajućih maramica nisu efikasna ako su ruke jako prljave te da česta upotreba jakih dezinficijensa može isušiti i nadražiti kožu. Stoga, kad god možete, perite ruke vodom i sapunom.




Posjeta : 1346