0
Srpski ljekari i epidemiolozi preporučuju
Protiv novog gripa - turšijom i bijelim lukom!

    Srpski ljekari i epidemiolozi u borbi protiv svinjskog gripa, pored standardnih, medicinskih mjera, savetuju građane da kao prevenciju od ovog virusa koriste i dobro poznatu narodnu medicinu kako bi dodatno pojačali imunitet u vrijeme zaraze.


Načelnik niške Infektivne klinike dr Žarko Ranković svima toplo preporučuje da se protiv svinjskog gripa bore „tradicionalnom srpskom zimnicom”.
- Sada su svima podrumi puni kiselog kupusa, paprike, turšije, cvekle, koji su vrlo bogati vitaminom C i upravo tu zimnicu treba unositi u organizam u što većim količinama. Zimnica spremljena na tradicionalan način, bez ikakvih veštačkih dodataka, sadrži dosta vitamina, podiže imuni sistem i štiti nas od virusa. Turšija je odličan lijek za prevenciju i zato je svima preporučujem”, kaže dr Ranković za „Pres”.
Epidemiolog i član Radne grupe za borbu protiv pandemije dr Branislav Tiodorović podsjeća da dnevno treba pojesti makar jedan čen bijelog luka, zatim jesti dosta voća i piti dosta tečnosti.
- Treba piti rasol iz kupusa, kuvano vino, kuvanu rakiju, naravno bez pretjerivanja, što više limunada, čajeva i toplih napitaka. Unošenjem dosta tečnosti izbacuju se bakterije iz organizma. Takođe, treba jesti domaću zimnicu, ali onu koju znaju da spremaju samo naše bake, bez vještačkih dodataka poput konzervansa. Zimnicu sa konzervansom nikako ne treba davati djeci”, upozorio je dr Tiodorović.
U Srbiji je do sada registrovano 169 oboljelih od virusa novog gripa H1N1.




Posjeta : 1283