1
Na 66. filmskom festivalu u Veneciji
"Zlatnim lavom" nagrađen - "Libanon"!

    Na 66. filmskom festivalu u Veneciji, koji je ove godine uz velike filmske zvijezde pohodio i politički šoumen iz Venezuele Hugo Chavez, Zlatnim lavom nagrađen je izraelski film “Libanon” reditelja Samuela Maoza.


Ratna, brutalna drama četrdesetsedmogodišnjeg reditelja o zbivanjima u libanonskom ratu s početka osamdesetih godina prošlog stoljeća osvojila je žiri, na čijem je čelu bio slavni reditelj Ang Lee.
Žiri je Srebrnog lava za najbolju režiju dodijelio njemačko-francusko-austrijskoj koprodukciji iranske autorke Shirin Neshat “Žene bez muškaraca”. Specijalnu nagradu žirija dobila je komedija “Soul Kitchen” njemačko-turskog autora iz Hamburga Fatiha Akina.
Nagradu za najbolji scenario dobio je Todd Solondz za “Život u doba rata”. Nagradu za najboljeg glavnog glumca “Coppa Volpi” osvojio je Colin Firth za ulogu homoseksualnog profesora u filmu Toma Forda “A Single Man”, dok je najboljom glumicom proglašena ruska glumica Ksenia Rappaport za ulogu u trileru “La doppia ora” italijanskog reditelja Giuseppea Capotondija.
Nagradu Fipresci osvojila je austrijska rediteljka Jessica Hausner za potresnu dramu “Lourdes”, koja je dobila i nagradu ekumenskog žirija, a austrijski mediji baš taj film vidjeli su kao jedan od potencijalnih dobitnika najprestižnije nagrade Zlatni lav.





Posjeta : 1576