1
Privreda "zemlje izlazećeg sunca" ponovo u rastu
Japan izašao iz recesije!

    Japanska privreda ponovo je u rastu u drugom kvartalu, čime je završena najduža recesija u toj zemlji od Drugog svjetskog rata, ali analitičari upozoravaju da će put prema oporavku biti dug i težak.


Privredni rast u drugoj najvećoj ekonomiji na svijetu vjerovatno će se nastaviti i u drugim kvartalima, budući da kompanijama pogoduje rast izvoza i finansijski paketi pomoći diljem svijeta, što je dodatni znak da bi najgori dio globalne financijske krize mogao biti gotov.
Oprezno oko oporavka
No, ekonomisti, ali i političari, oprezni su oko predviđanja rasta za sljedeću godinu, zato što bi izvoz, najveći faktor u rastu u drugom kvartalu, mogao usporiti kad se istroše finansijski paketi u drugim državama. Sve gore tržište rada takođe će vjerojatno usporiti domaću glad za potrošnjom, nakon što se potroše pare koje je u ekonomiju upumpala vlada.
Ukratko, opšte uvjerenje je da je trenutni oporavak rezultat finansijskih mjera u Japanu i inostranstvu, da japanska privreda još nije u fazi samoodrživog rasta, te da će rezultati za treći kvartal biti slični kao u drugom, a oporavak u sljedećoj godini bi se mogao usporiti.
Prvi rast u pet kvartala
Japanski BDP porastao je za 0,9 odsto u drugom kvartalu, malo manje od predviđenog rasta od jedan odsto. Time Japan, zajedno s Njemačkom i Francuskom, postaje prva G7 zemlja koja je izašla iz recesije. U SAD je u drugom polugodištu zabilježen pad od 0,3 odsto, a u eurozoni od 0,1 odsto.
To je prvi put u pet kvartala da je Japan zabilježio privredni rast. U prvom kvartalu ove godine BDP je pao za 3,1, a u zadnjem kvartalu 2008. za 3,5 odsto. U prvom kvartalu je Japan, snažno usmjeren ka izvozu, zbog smanjene potražnje zabilježio veći pad nego druge najbogatije zemlje, a pad u zadnjem kvartalu 2008. bio je najveći u istoriji zemlje.
Na godišnjem nivou, japanska privtrfa zabilježila je rast od 3,7 odsto.





Posjeta : 1879