2
Odlazak Francisa McCourta, američko-irskog pedagoga koji je osvojio Pulitzerovu nagradu p
Preminuo autor - "Angelinog praha"!

    Francis McCourt, američko-irski pedagog koji je osvojio Pulitzerovu nagradu prvim dijelom svoje autobiografije "Angelin prah", preminuo je od melanoma u manhattanskom hospiciju u 79. godini.


Francis "Frank" McCourt rođen je u Brooklynu u porodici doseljenika koji su bili toliko siromašni da su se bili prisiljeni vratiti u Irsku, gdje je odrastao u najvećoj bijedi. S devetnaest godina se vratio u Ameriku i, nakon službe u vojsci u Drugom svjetskom ratu, veteransku stipendiju iskoristio da završi za učitelja. Trideset godina je predavao engleski po njujorškim školama, a 1996. se konačno odlučio pisati i njegova prva knjiga bila je neočekivani hit, osvojila Pulitzera i bila prevedena na 25 jezika; tri godine kasnije Alan Parker režirao je filmsku adaptaciju te knjige.
Nakon tog uspjeha, McCourt, koji je bio izuzetno omiljen kod svih koji su ga znali, napisao je još dvije knjige o svom životu, "Irac u New Yorku" i "Učitelj".
Samo u Ameriici njegove knjige prodane su u više od 10 miliona primjeraka; nakon svojeg uspjeha rekao je da sad barem njegovi učenici znaju da je ono što im je o pisanju govorio tačno. Dvaput se ženio i imao je jednu kćer; zadnjih godina života mučio ga je meningitis, a onda se razbolio i od raka kože od kojeg je na kraju i umro.





Posjeta : 1777