0
Direktor Uprave policije Crne Gore povodom završetka seminara o aktulenim istražnim metodologijama u borbi protiv ekonomskog i finansijskog kriminala u Budvi
Izazovima i opasnostima - adekvatan odgovor!

    - Ovaj i drugi edukativni projekti koje planiramo u aktuelnim oblastima omogućiće da se profesionalno postavimo i adekvatno odgovorimo bezbjednosnim izazovima i opasnostima. Očekujem da će značajno biti poboljšano funkcionisanje i djelovanje policije u oblastima suzbijanja ekonomskog i finansijskog kriminala i povreda intelektualne svojine, koji su često povezani sa korupcijom, organizovanim i drugim teškim oblicima nezakonitog ponašanja - istakao je direktor Uprave policije Veselin Veljović povodom završetka seminara o aktulenim istražnim metodologijama u borbi protiv ekonomskog i finansijskog kriminala, kao i povrede intelektualne svojine koji je održan u Budvi.
Veljovićevo izlaganje prenosimo integralno:


- Imam zadovoljstvo da Vas pozdravim na svečanosti povodom okončanja seminara o aktuelnim istražnim metodologijama u borbi protiv ekonomskog i finansijskog kriminala i povrede intelektualne svojine.
Posebno želim da zahvalim ambasadorki OEBS-a, gospodji Paraskivi Badesku i ambasadoru Italije, gospodinu Serđu Barbantiju na naporima koje su uložili u organizaciji seminara.
Zahvalnost izražavam i generalu, gospodinu Renatu Mariju Rusu iz Generalne Komande Finansijske Policije Italije i ekspertima koji su, kao predavači, ovih dana polaznicima seminara prenijeli svoja znanja i iskustva iz aktuelne teme.
Podsjetiću da se crnogorska policija nalazi u fazi dinamične reforme i da na tom planu, uz podršku Vlade Crne Gore, OEBS-a, Kancelarije Evropske komisije i drugih relevantnih međunarodnih subjekata, ostvaruje kvalitetne i progresivne rezultate.
Osvojena znanja i vještine u tom procesu, značajno poboljšanje materijalno - tehničkih i drugih uslova, doprinijeli su da crnogorska policija ostvaruje sve bolje profesionalne rezultate.
Naveo bih permanentno smanjenje stope kriminala i procesuiranje značajnog broja predmeta organizovanog kriminala, korupcije, zloupotrebe opojnih droga i drugih težih i složenijih kriminogenih slučajeva.
U tom procesu, strateško opredjeljenje je međunarodna policijska saradnja i saradnja sa policijama država u regionu.
Ova nastojanja su već dala konkretne rezultate i crnogorska policija je sa partnerima procesuirala značajan broj kriminogenih grupacija, koje su organizovano i u dužem periodu, na području više država, vršile teška krivična djela.
Jedan od prioriteta u okviru međunarodne saradnje je i saradnja sa bezbjednosnim službama Italije.
Cijenim da će ta saradnja, koju smo intenzivirali u poslednjem periodu, značajno doprinijeti otkrivanju, dokumentovanju i procesuiranju organizovanog i transnacionalnog kriminala, korupcije, ilegalnih migracija i trgovine ljudima.
Aktivnosti koje koordinirano i sinhronizovano sprovodimo, značajno će suziti prostor navedenim i drugim bezbjednosnim izazovima i rizicima i rezultatima potvrditi profesionalne namjere i nastojanja policija dvaju država.
Tome će, između ostalog, doprinijeti znanje i iskustvo stečeno na ovom seminaru, tim prije, jer je borba protiv ekonomskog i finansijskog kriminala i povreda intelektualne svojine jedan od zadataka crnogorske policije i drugih organa i institucija koji djeluju u sistemu bezbjednosti.
Rezultat tih aktivnosti je procesuiranje 1.629 krivičnih djela privrednog kriminala u prošloj godini, kada je uspješno sprovedena i jedna finansijska istraga.
Jasno je da će ovaj seminar imati uticaja na jačanje profesionalnih kapaciteta u borbi protiv ekonomskog i finansijskog kriminala i povreda intelektualne svojine.
Od učesnika očekujem da stečena znanja primijene u svom profesionalnom radu, što će omogućiti ofanzivniji nastup na dokumentovanju i procesuiranju ovih kriminogenih djelovanja.
Koristim priliku da im čestitam na uspješnom savladavanju istražnih metoda i podsjetim na obavezu da osvojena znanja i vještine prenesu svojim kolegama.
Vaše ekselencije,
Uvažene dame i gospodo,
Uvjeren sam da je ovaj seminar bitna karika u realizaciji razvojnih projekata crnogorske policije i doprinos njenom reformskom procesu.
Ovaj i drugi edukativni projekti koje planiramo u aktuelnim oblastima će omogućiti da se profesionalno postavimo i adekvatno odgovorimo bezbjednosnim izazovima i opasnostima.
Očekujem da će značajno biti poboljšano funkcionisanje i djelovanje policije u oblastima suzbijanja ekonomskog i finansijskog kriminala i povreda intelektualne svojine, koji su često povezani sa korupcijom, organizovanim i drugim teškim oblicima nezakonitog ponašanja.
Profesionalne aktivnosti svakodnevno intenziviramo na svim nivoima, doprinosimo medjunarodnom imidžu naše države i jačanju bezbjednosnog ambijenta u regionu.
Odlučni smo da bez sumnji i predrasuda prihvatimo savremena iskustva i pozitivne prakse, konstruktivnu saradnju i preporuke, kao garant jačanja profesionalnih i drugih kapaciteta u procesu reforme i aktuelnih integracija.
Posebno naglašavam opredijeljenost Vlade Crne Gore i posvećenost Uprave policije radnim obavezama na putu evroatlanskih, NATO integracija i regionalne saradnje u interesu jačanja pravne države, poštovanja ljudskih prava, sloboda i bezbjednosti gradjana.





Posjeta : 1662