1
Kredit od 20 miliona eura mogućnost koju je crnogorska vlada ponudila vlasniku Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) radi održavanja proizvodnje
Deripaska će odbiti ponudu vlade!

    Direktor crnogorske Agencije za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja Branko Vujovićizjavio je juče da je kredit od 20 miliona eura mogućnost koju je crnogorska vlada ponudila vlasniku Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) radi održavanja proizvodnje.


Vujovićje agenciji Beta kazao da je Vlada u pregovorima sa vlasnikom KAP, Centralnoevropskom aluminijumskom kompanijom (CEAC), od čijeg odgovora zavisi da li će biti realizovana „jedna od mogućih mera“ kakva je kredit vredan 20 miliona eura. „Stvar još nije konačna i to je samo jedna od mogućih mjera“ , kazao je Vujovići dodao da Vlada od vlasnika KAP, kompanije ruskog oligarha Olega Deripaske, traži garancije da će održati proizvodnju.
List Dan objavio je juče da je Vlada ponudila KAP kredit da bi omogućila nastavak proizvodnje u fabrici pogođenoj ekonomskom krizom. „Od vlasnika KAP Vlada traži da založi akcije Rudnika boksita u Nikšiću i Deripaskine kompanije ’Rusal’ kao garancije za vraćanje kredita“, navodi list.
Dodaje se da u Vladi procenjuju da bi KAP bilo potrebno osam miliona eura za proizvodnju, dok bi 12 miliona eura bilo potrošeno za dugove prema dobavljačima, među kojima su Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i crnogorska naftna kompanija „Montenegro bonus“. Sagovornik podgoričkog dnevnika iz KAP-a izražava bojazan da će vlasnik te fabrike „elegantno odbiti ponudu Vlade Crne Gore“, što bi „značilo gašenje proizvodnje“.





Posjeta : 1761