0
Deutsche Bank ima manjak od 3,9 milijardi eura
Prvi put - godinu završila s gubitkom!

    Deutsche Bank, najveća njemačka banka, prvi put nakon Drugog svjetskog rata, kada je rekonstruirana, godinu je završila u gubicima, i to velikim. Riječ je o gubitku od 3,9 milijardi eura u 2008., koji još više dolazi dio izražaja zato što je ta ista banka 2007. godinu završila s profitom od 6,5 milijardi dolara.

Poslovanje u prva dva kvartala još je bilo pozitivno, no najveći udarac Dutsche Bank je doživjela u četvrtom kvartalu 2008. u kojem je izgubila čak 4,8 milijardi eura.
Glavni čovjek ove banke Josef Ackermann kazao je kako ni ova godina neće biti laka zato što su uslovi poslovanja na globalnom finansijskom tržištu i dalje vrlo teški. No uprkos lošoj godini, Deutsche Bank je prošla bolje nego brojne druge banke u Sjedinjenim Državama i Evropi – dioničari će i za 2008. godinu dobiti pola eura dividende po dionici, što je devet puta manje nego prije godinu dana.
Tokom godine 36 odsto su smanjeni bonusi i nagrade za zaposlene, a o isplati bonusa nakon objave gubitaka više niko i ne govori. Razlog za to je i pritisak vlade da se u uslovima teške finansijske i privredne krize ne isplaćuju nagrade i bonusi, posebno ne u firmama koje negativno posluju.
Nakon što je objavljeno da je banka u gubitku, vrijednost njezinih dionica na frankfurtskoj berzi pala je 3 odsto, a najavljeno je da će otkaze dobiti oko 1200 zaposlenih.




Posjeta : 1807