2
Naučnici sa Sveučilišta Bristol otkrili su kako bi se moglo spriječiti nastajanje krvnih ugrušaka u srčanim arterijama
Na putu da nađu - lijek za infarkt!

    Bolesti srca i krvnih žila na prvom su mjestu po učestalosti obolijevanja i smrtnosti, ali iz Velike Britanije stižu dobre vijesti.


Protein PKC alpha
Naučnici sa Sveučilišta Bristol otkrili su kako bi se moglo spriječiti nastajanje krvnih ugrušaka u srčanim arterijama koje može izazvati srčani udar. Spoznali su da je iz trombocita, krvnih pločica koje imaju glavnu ulogu u zgrušavanju krvi, potrebno ukloniti protein PKC alpha.
Vjeruju da njihovo otkriće može pomoći u boljoj prevencije infarkta, kao i u liječenju te bolesti. Za sprječavanje rizika od srčanog udara trenutno se koristi aspirin, ali taj lijek u nekih pacijenata može izazvati po život opasno krvarenje.
Profesor Alastair Poole, voditelj tog naučnog istraživanja, objašnjava da je posebno važno i to što je njegov naučni tim otkrio da se uklanjanjem tog proteina iz trombocita neće umanjiti, odnosno izgubiti, njihov glavni zadatak koju imaju u procesu zgrušavanja krvi.
Rano za lijek
– Još je prerano govoriti o anti-PKC alpha lijeku koji bi se sada mogao prodavati u apotekama, ali zadovoljni smo jer smo na pravom putu ka razvijanju novih ljekova za srčane pacijente – rekao je profesor Alastair Poole.
Najopasnije su bolesti srca i krvnih žila infarkt, moždani udar, koronarna bolest srca te ishemijska bolest, kao poremećaj protoka arterijske krvi kroz srčano tkivo.




Posjeta : 1704