1
Prema studiji tima američkih i hrvatskih stručnjaka
Balkanu prijete - zemljotres i cunami?

    Tim američkih i hrvatskih stručnjaka objavio je u prestižnom naučnom magazinu „Geolodži” (Geology) studiju u kojoj se, na osnovu višemjesečnog istraživanja, tvrdi da bi čitav Balkan mogao da bude ugrožen razornim zemljotresima, a priobalje čak i snažnim cunamijem.


Ovaj međunarodni ekspertski tim istraživao je mogućnost poremećaja unutrašnjosti tla u okolini Dubrovnika, ispitujući tektonske nestabilnosti u tom hrvatskom primorskom gradu, kao i na čitavom Balkanu.
Povod je bio, kako navode hrvatski i drugi mediji u svijetu, taj što kod Dubrovnika ispod mora postoji tektonska pukotina koja se pruža prema sjeverozapadu Balkanskog poluostrva, u ukupnoj dužini od 200 kilometara.
Naučnici pretpostavljaju da bi cio Balkan mogli da pogode razorni zemljotresi, mogućne jačine čak do sedam stepeni po Rihterovoj skali.
Istovremeno je, kao posledica takvog zemljotresa, moguć i veoma jak „balkanski cunami”, koji, kako kažu naučnici, ne bi bio snažan kao onaj koji je prije nekoliko godina pogodio Indoneziju, ali bi u svakom slučaju mogao da razori morsku obalu i prouzrokuje ogromne štete.




Posjeta : 1716