1
Otvoreno pismo „Preporoda“ Ministarstvu obrazovanja, prosvjete i nauke
O drogama - "obavezna lekcija"!

    - Apelujemo na Ministarstvo prosvjete i nauke da obaveže rukovodstva svih crnogorskih osnovnih i srednjih škola, da dodatno edukuju i nastavnike i učenike o pogubnosti eksperimentisanja i konzumiranja bilo koje od droga, pa i ove "za djecu" - inicira NVO "Preporod" u otvorenom pismu Ministarstvu obrazovanja, prosvjete i nauke, povodom pojave "kids droge" upakovane u čokoladice, bombone i žvake svjetskih brendova.
Pismo "Preporoda" prenosimo integralno:

Proteklih par dana, crnogorska javnost, a posebno školska populacija i roditelji školaraca, obasuti su informacijama o pojavi tzv kids droge upakovane u čokoladice, bombone i žvake svjetskih brendova. Nijesu izostali ni demanti od strane policija nekih susjednih država da se takva droga "dešava" u njihovim školskim dvorištima.
Kako god, apelujemo na Ministarstvo prosvjete i nauke DA OBAVEŽE rukovodstva svih crnogorskih osnovnih i srednjih škola, da dodatno edukuju i nastavnike i učenike o pogubnosti eksperimentisanja i konzumiranja bilo koje od droga, pa i ove "za djecu".
Svjedoci smo da narkomanija iz dana u dan uzima sve više maha, tj., veći je broj zavisnika, niža starosna granica mladih koji posežu za drogom, veći broj krivičnih dijela čiji su počinioci zavisnici...S´toga smatramo elementarno neophodnim, da se pri pomenu bilo kakve pojave koja može uticati da se naša najdragocjenija populacija ugrozi, dodatno "otvorimo oči", i, svi zajedno, uradimo sve da je zaštitimo. Ako dodamo da je narkomanija bolest koja ne pogađa samo pojedinca, već i svu porodicu, a potom i cijelo društvo, ne moramo dodatno obrazlagati naše napore da, zajedno sa svima, koji mogu uticati da se nivo zloupotrebe droga u Crnoj Gori svede na najmanju moguću mjeru, uradimo sve što je u našoj moći.
Uostalom, prema najsvježijem izvještaju Evropskog centra za monitoring droga i zavisnosti od droga EMCDDA, objavljenog prije neki dan u Briselu, konzumacija narkotika, prije svega heroina u cijeloj Evropi, poprimilo je alarmantne razmjere. U godišnjem izvještaju Centra, sve evropske vlade se pozivaju na oprez, ali i na podizanje spremnosti za borbu protiv takvog društvenog trenda. Kako se dalje kaže u izvještaju, u EU i Norveškoj ima između 1,3 i 1,7 miliona "problematičnih konzumenata opijata", koji su najviše skloni heroinu. Do ovih saznanja došlo se obradom slučajeva zaplijene heroina, koji se u periodu od 2003-2006.g. povećao za 10% u većini evropskih zemalja.
I kod nas u Crnoj Gori situacija se poboljšava i svjedoci smo da u poslednje vrijeme je sve više uspješnih akcija i Uprave policije i Uprave carine.
U Evropi je 2006.g. u policijske ruke palo ukupno 34% manje heroina nego li je naredne 2007.g. proizvedeno. A proizvodnja opijuma u 2007.g. je dosegla 8870 tona, navodi se u izvještaju centra, a taj rast se najviše bilježi u svojevrsnoj domovini navedene droge-Avganistanu, gdje je proizvedeno 8200 tona.
Prema posljednjim analizama, regrutovanje novih zavisnika se nastavlja u takvom ritmu da je teško očekivati značajno smanjenje tog problema u budućnosti.
Ova činjenica je samo dodatan razlog zašto posebnu pažnju treba usmjeriti da nijedna droga, pa ni ova predmetna, za koju je ustanovljeno da uživaoci jako brzo postaju zavisni i nakon pola godine prelaze na konzumiranje, najčešće, heroina, ne bude dostupna kod nas.
Što se nas u Preporodu tiče, Ministarstvu prosvjete i nauke nudimo sve svoje kapacitete, i kadrovske i tehničke, u svim akcijama koje bude realizovao u cilju smanjenja dostupnosti droga i edukacije školske omladine.
Ubijeđeni da jedino zajedno možemo uticati da se problem zloupotrebe droga u Crnoj Gori rješava, srdačno Vas pozdravljamo.

Za Preporod
Bulajić Jovan
izvršni direktor





Posjeta : 2003