1
Američki predsjednik George W. Bush
Za globalnu krizu - globalni odgovor!

    Američki predsjednik George W. Bush rekao je u subotu kako će finansijska kriza zahtijevati usklađeni globalni odgovor i da će narazvijenije zemlje svijeta sarađivati na njezinom brzom prevladavanju, ali da se to neće dogoditi preko noći.

- Svi shvaćamo da je ovo ozbiljna globalna kriza i da je zato potreban ozbiljan globalni odgovor - rekao je Bush novinarima nakon neuobičajenog subotnjeg okupljanja s privrednim čelnicima zemalja članica G7 i vođama Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.
- Uvjeren sam da su najveće svjetske privrede kadre prevladati izazove s kojima smo suočeni - napomenuo je, dodavši kako u razrješenju krize najvažniju ulogu trebaju preuzeti Sjedinjene Države.
Bush je rekao kako je paket spašavanja američkog finansijskog tržišta, vrijedan 700 milijardi dolara, koji je prošle sedmice odobrio Kongres, dovoljan za rješenje problema, ali da će za njegovu provedbu trebati vremena.
- Korist (od tih vanrednih napora) neće se osjetiti preko noći, ali kad te akcije počnu davati efekte, oni će pomoći vraćanju stabilnosti na našim tržištima i povjerenja u naše finansijske institucije - rekao je Bush.





Posjeta : 1768