0
Slavni španski tenor nastupio u Chichen Itzi
Placido Domingo pjevao na jeziku Maja!

    Slavni španski tenor Placido Domingo nastupio je ovog vikenda ispred 7500 gledalaca u Chichen Itzi, gradu-ruševini stare civilizacije Maja, otpjevavši nekoliko pjesama na njihovom jeziku, a zatim i ariju muzike "marijačija".

Tenor koji je već jednom nastupio u Chichen Itzi, 1967. godine, kao šesnaestogodišnjak, oduševio je gledaoce okupljene ispred Hrama hiljadu stubova spojivši meksičku kulturu i svoj klasični repertoar.
Publika se mahom digla na noge kada je Domingo zapjevao na jeziku Maja, u duetu s domaćim kompozitorom Armandom Manzanerom, koji je jako popularan na poluostrvu Yucatanu. Ništa manje oduševljenje gledatelja nije izazvala njegova izvedba arije folklorne muzike koju izvode tamošnji svirači "marijači", odjeven u kićeni kostim "charro".
Koncert je u junu zamalo bio otkazan zbog protesta arheologa iz Meksičkog instituta za antropologiju i za istoriju koji su upozoravali da velik broj ljudi može biti "poguban za ostatke pretkolumbovskih spomenika".
Organizatori su preduzeli nužne mjere zaštite kako "publika ne bi mogla dirati i oštetiti spomenike", rekao je tenor na konferenciji za novinare uoči koncerta.





Posjeta : 1727