2
Odlazak legendarnog holivudskog glumca
Preminuo Paul Newman

    Legendarni holivudski glumac Paul Newman preminuo je juče u 84. godini života nakon duge i teške borbe s rakom pluća, potvrdila je njegova glasnogovornica Marni Tomljanovic.

Legendarni glumac svojedobno je cinično izjavio da zamišlja kako mu na grobu piše: "Ovdje leži Paul Newman, koji je umro neuspješan jer su mu oči najednom postale smeđe." Nije samo on sebi zamjerao bistre plave oči i lijepo lice: slavni učitelj glume Lee Strasberg govorio je da bi "Newman bio bolji glumac od Marlona Branda da nije toliko zgodan", jer je smatrao da Paul koristi svoju ljepotu i atraktivnost i u situacijama kad bi se glumački trebao više potruditi, a ne izvlačiti ulogu na izgled.
Svejedno, zbog svojih plavih očiju Newman u Drugom svjetskom ratu nije postao pilot, jer je daltonist – ne razlikuje boje – već radijski vezist, i samo zbog bolesti pilota u svom avionu nije poletio u bitku za Okinawu – u kojoj je ostatak njegove eskadrile izginuo. Nakon demobilizacije, posvetio se studiju glume jer je još u srednjoj školi počeo glumiti u predstavama. Pozorišni angažmani doveli su ga i na film, gdje je na prvoj audicji za "Istočno od raja" bio skupa s Jamesom Deanom. Dean je dobio ulogu mlađeg brata, Newman starijeg nije, ali je kasnije svoj filmski put započeo baš kao zamjena prerano preminulom Deanu u "Neko me gore voli" i "Ljevorukom revolverašu". Time je "pokrio" svoj filmski debi, u više nego groznom "Srebrnom kaležu" iz 1954.; kad je taj film desetak godina kasnije prikazivan na televiziji, Newman i ostatak glumaca su se oglasom na cijeloj stranici novina ispričali gledaocima što su uopšte glumili u toj katastrofi.
Prvi brak s Jackie Witte (troje djece) propao je 1958. nakon devet godina, ali se nakon manje od mjesec dana Newman oženio kolegicom Joanne Woodword i to je bio početak polustoljetnog braka (još troje djece) i blistave polustoljetne karijere. Te godine imao je niz od tri sjajne uloge – Ben Quick u "Dugom toplom ljetu", Billy Kid u "Ljevorukom revolverašu" i Brick u "Mački na usijanom limenom krovu". Brojne svoje pozorišne uloge, poput "Slatke ptice mladosti", ponovio je i na filmu, a u šezdesetima i sedamdesetima su se za njega otimali najveći reditelji: Hitchcock, Huston, Preminger, Altman, Pollack, Robert Rossen, Richard Brooks, Martin Ritt...
Nezaboravni su njegovi Lew Harper (detektiv iz romana Rossa McDonalda), Butch Cassidy, Murphy iz "Fort Apachea, Bronx" i "Fast" Eddie Felson, kojeg je odglumio 1961. u "Prevarantu" i 1986. u "Boji novca". Za taj drugi film nagrađen je Oscarom – godinu dana nakon počasnog za životno djelo; opšte je mišljenje da je to bila kompenzacija za to što nije nagrađen za ulogu propalog advokata u "Presudi" (1982.). Legendarna je scena u kojoj Newman, kao advokat Frank Galvin koji se ima šansu vratiti na vrh velikom parnicom, obigrava oko svjedoka kojeg pokušava nagovoriti da se pojavi pred sudom; Newman je priznao da se za to inspirisao ponašanjem svojeg psa koji obigrava oko njega kad se on vrati iz mesnice, jer zna da u vrećici ima kost za njega.
Ni veteranske godine nisu mu bile prepreka za izvrsne uloge poput one u filmu "Ničija budala" (njegova zadnja nominacija za Oscara) ili "Gdje je lova?" te "Put do uništenja" kojim se oprostio od filma, zbog slabog pamćenja i slabog zdravlja.
Pored glume, bavio se kulinarstvom i gorko je primjetio da je svojim prelivima za salate, robnom markom "Newman´s Own", zaradio više nego glumom. Kako mu ti novci nisu bili potrebni, sve ih je preusmjeravao u dobrotvorne svrhe i poznat je kao pokretač nekoliko fondacija, od one za liječenje od droge nazvane po njegovom sinu Scottu (preminulom od prevelike doze) do "Holle in the Wall", niza oporavilišta za teško bolesnu djecu.
Velika strast bile su mu i automobilske trke, kojima se nije bavio rekreativno nego sasvim ozbiljno: 1979. je u Porscheu 935 bio drugoplasirani na slavnoj trci "24 sata Le Mansa". Ipak, najveće uspjehe postigao je kao glumac i reditelj, osvojivši Oscara, Zlatni globus, Zlatnu palmu i pregršt drugih nagrada; bilo koji mladi glumac s popisa 100 najpopularnijih časopisa Premiere u zadnjih dvadesetak godina ne propušta, upitan za svoje uzore, spomenuti ime Paula Newmana. Pored Toma Cruisea, kojem je bio mentor i učitelj otkad su skupa glumili u "Boji novca", treba posebno istaći i Jakea Gylenhaala, kojem je Newman bio kum.





Posjeta : 1822