0
Novi nalazi naučnika suprotni ranijim vjerovanjima
Tlo Marsa možda, ipak, nepogodno za život!

    NASA svemirska letilica Phoenix otkrila je prisutnost hemijski reaktivne soli u tlu Marsa, što, potvrdi li se ta informacija, umanjuje mogućnost postojanja potencijalnog života na Crvenoj planeti, suprotno ranijim vjerovanjima.

Naime, naučnici su ranije izvijestili kako je tlo na sjevernom polu Marsa slično onom u dvorišnim vrtovima na Zemlji u kojima mogu rasti biljke poput šparoge, zelenog graha i repe. No, preliminarni rezultati drugog laboratorijskog testiranja pokazuju postojanje perklorata, visoko oksidirajuće soli, koja može uzrokovati jalovo tlo.
"Prvo testiranje pretpostavljalo je nešto slično zemaljskoj soli, dok su daljnje analize otkrile nezemaljske sastojke u hemijskom sastavu soli", izjavio je u ponedjeljak šef tima naučnika Sveučilišta u Arizoni Peter Smith.
Na Zemlji, perklorat je kontaminirajuća tvar koja može biti prirodna ili je može napraviti čovjek, a nekada se nalazi u tlu i podzemnim vodama. Glavni je sastojak krutog raketnog goriva i može ga se naći u pirotheničkim sredstvima i drugom eksplozivu.
Nije poznato kako se perklorat formirao na Marsu niti koliko ga tamo ima.
Američka svemirska letilica Phoenix, koja je na Mars sletila 25. maja, hemijskim je eksperimentima otkrila sol u tlu Marsa, a prvo je testiranje pokazalo da je tlo neznatno alkalno te da sadrži hranjive tvari poput magnezijuma, natrijuma, kalijuma i hlora, koje su nužne za život. No, drugo je testiranje otkrilo visoko reaktivni perklorat.
Naučnici žele potvrditi svoje rezultate, budući da drugi Phoenixov instrument, onaj koji peče i usisava uzorke tla, nije otkrio perklorat tokom obilaska u nedjelju.
Geolog na Brownovom Institutu Jihn Mustard, koji ne učestvuje u misiji, kazao je kako sudove o potencijalima tla da podrži neki oblik života treba uzimati s rezervom sve dok se ne pribave i analiziraju svi potrebni podaci.
"No, na prvi pogled, to je reaktivni sastojak, koji se obično ne smatra sastojkom potrebnim za život", kazao je Mustard.





Posjeta : 1716