0
Oboren još jedan rekord
Nafta skočila - 10$ u jednom danu!

    Cijena nafte danas je skočila za čak 10 dolara na njujorškoj berzi, te razbila još jedan rekord, pa iznosi 138 dolara po barelu.


Cijene goriva u petak su se zaustavile na rekordnih 138.54 dolara, javlja CNN. Cijene divljaju zbog geopolitičke nestabilnosti, brzog pada vrijednosti dolara i predviđanja da će nafta za manje od mjesec dana dosegnuti cijenu od čak 150 dolara po barelu.
Današnje poskupljenje predstavlja najveći porast cijene nafte u jednom danu. U posljednja pak dva dana cijena nafte je skočila za više od 15 dolara.
Pretpostavlja se da su ovako ogroman porast cijena nafte odgovorne izraelske prijetnje Iranu kao i procjena analitičara iz Morgan Stanleya da će nafta do 4. jula doseći nivo od 150 dolara po barelu.
SAD pred ozbiljnom krizom?
Nagli porast cijena nafte, kao i neočekivani mjesečni porast broja nezaposlenih u SAD - 49.000, odnosno najveći od 1986. godine - imao je uticaja i na berzovni indeks Dow Jonesa. U ovom trenutku on iznosi 12227,39 bodova, odnosno 377,06 manje nego prethodnog dana.
BBC javlja kako porastu cijene nafte pogoduje i povećana potražnja Indije i Kine, a komentator Justin Webb kaže kako današnje tmurne brojke predstavljaju opomenu Amerikancima da nalaze pred ozbiljnim ekonomskim problemima, a moguće i pred privrednom recesijom.
Neki analitičari čak predviđaju da bi cijene nafte u narednih godinu ipo mogle dosegnuti nivo od 200 dolara po barelu.
Investitori koji upoređuju cijenu goriva sa slabim dolarom takođe su pomogli poskupljenju nafte. Tu je i bojazan da bi Chevronovi zaposleni u Nigeriji mogli stupiti u štrajk i tako negativno uticati na proizvodnju nafte. Pomanjkanje naftnih derivata na tržištu pogoduje pak špekulantima koji odlučuju o cijenama goriva.





Posjeta : 1805