0
U Zagrebu otvoren Svjetski festival animiranog filma - 18. Animafest
Za pet dana - 500 filmova!

    Za večerašnju prvu zvaničnu projekciju odabrani su filmovi koji nisu ušli u konkurenciju, no preporučuje ih festivalski tim, a među njima je aktuelni dobitnik Oskara "Peća i vuk", autorke Susie Tempelton.


Do 5. juna, kada u Zagrebu završava ovogodišnji Svjetski festivala animiranog filma - 18. Animafest, biće prikazano više od 500 kratkometražnih filmova sa svih šest kontinenata.
U Velikom takmičenju, Studentskom takmičenju i Takmičenju filmova za djecu, učestvuje 218 filmova, u velikoj, studentskoj i hrvatskoj panorami 114 filmova, a u sedam popratnih programa biće prikazano više od 180 filmova.
Publika će vidjeti najbolja recentna animacijska produkcija, među kojima su i filmovi nagrađeni Oscarom te mnogi laureati uglednih svjetskih filmskih festivala. Održaće se i program "Anima Docs", s animiranim dokumentarcima.
Čak su pet filmova hrvatskih autora uvrštena u konkurenciju, i to Simona Bogojevića Naratha, Veljka Popovića, Brune Razuma, Matije Pisačića i Tomislava Findrika, dva su u velikoj panorami filmovi Dine Krpana i Darka Bakliže, a jedan u studentskoj panorami - Ivana Mirka Senjanovića.
Za popratni dio 18. Animafesta priređeni su programi "Moja Afrika" s cjelovitim pregledom afričke animacije, te "Žene u animaciji" i "Majstori/ce animacije", retrospektivni program s filmovima Caroline Leaf, Igora Kovaljova, Joanne Quinn i Priita Paerna.
Program "Svjetski klasici" donosi najbolje animirane filmove u istoriji, a prikazaće se i izbor iz novije poljske animacije.
Festival je s konkurencijom filmova za djecu neslužbeno počeo još jutros. Osim u kinu Gliptoteke, koje je otvoreno posebno za Animafest, projekcije će se održavati u kinima "Europa", "Grič" i "Central".
U ime Ministarstva kulture RH okupljene na večerašnjem otvorenju pozdravio je Srećko Šestan, izrazivši zadovoljstvo velikim brojem hrvatskih autora u ovogodišnjem programu Animafesta.
Festival je otvorio Duško Ljuština, član Gradskog poglavarstva zadužen za područje obrazovanja, kulture i športa.





Posjeta : 1614