2
Na 61. Filmskom festivalu u Cannnesu
"Zlatna palma" za - "Entre les murs"!

    CANNES - Film "Entre les murs" (Unutar zidova) francuskog redatelja Laurenta Canteta dobio je u nedjelju Zlatnu palmu 61. Filmskog festivala u Cannesu, koju je Francuska zadnji put dobila prije 21 godinu, objavio je predsjednik ocjenjivačkog suda, američki glumac i reditelj Sean Penn.

Film "Entre les murs", napola dokumentarac, napola fikcija, peti je dugometražni film Laurenta Canteta (46), a donosi priču o svakodnevnom životu pariških srednjoškolaca koje mladi profesor francuskog pokušava podučiti jezik drukčiji od internetskog chata.
Sean Penn kazao je da je odluka ocjenjivačkog suda o Zlatnoj palmi bila "jednoglasna" te da je nagrađen "doista, doista nevjerovatan film."
Zadnji francuski film koji je dobio Zlatnu palmu bio je "Pod đavolskim Suncem" (Sous le soleil de Satan) Mauricea Pialata 1987.
Grand prix festivala, drugu nagradu po vrijednosti, dobila je priča o kalabrijskoj mafiji "Gomorra" Italijana Mattea Garrona.
Nagradu ocjenjivačkog suda dobio je takođe italijanski film, "Il Divo", reditelja Paola Sorrentina.
Nagradu za najboljeg glumca dobio je američki glumac portorikanskog porijekla Benicio del Toro (41) za ulogu Ernesta Guevare u filmu "Che" reditelja Stevena Soderbergha.
Najbolja glumica je Brazilka Sandra Corveloni u filmu "Linha de Passe", kojoj je to bilo prvo pojavljivanje na filmskom platnu.
Nagradu za najbolju režiju dobio je turski film "Tri majmuna" Nurija Bilge Ceylana, a nagradu za scenario "Le silence de Lorna" Belgijanaca Jean-Pierrea i Luca Dardennea.
Nagrada Zlatna kamera, koja se dodjeljuje najboljem debitantskom filmu u svim programima zajedno, pripala je engleskom filmu "Hunger" Engleza Stevea McQueena.
Nagradu za životno djelo dobili su francuska glumica Catherine Deneuve i američki glumac i redatelj Clint Eastwood.





Posjeta : 1675