0
Odlazak dobitnika Oskara za ulogu Ben Hura
Umro Charlton Heston!

    LOS ANGELES - Legendarni holivudski glumac Charlton Heston umro je u noći sa subote na nedjelju u 84. godini, u svojoj kući na Beverly Hillsu, objavio je AP.

U trenutku smrti uz Hestona je bila njegova supruga Lydia, izjavio je porodični portparol Bill Powers koji nije želio iznositi uzrok niti detalje smrti čuvenog glumca.
Heston je 1959. osvojio Oskara za ulogu Bena Hura u istoimenom spektaklu, a istaknuo se i drugim interpretacijama herojskih likova, poput Mojsija, Michelangela, El Cida itd.
Javnost će ga pamtiti i po njegovim rolama izvan filma, jer je bio predsjednik Udruženja filmskih glumaca i predsjedavajući Američkog filmskog instituta, a pedesetih godina prošlog stoljeća podržavao je pokret za građanska prava.
S godinama je postajao sve konzervativniji te je podupirao političke kampanje desnih kandidata, a najkontroverznija je bila njegova uloga predsjednika Nacionalnog udruženja za oružje od 1998. do 2003. godine, tokom koje se žestoko zalagao za pravo Amerikanaca da budu naoružani.
Predsjednik George W. Bush odlikovao je Hestona 2003. godine Predsjedničkom medaljom slobode, najvišim državnim civilnim odličjem.





Posjeta : 1595