0
Priča sedmice - za koju je autor osvojio „Nagradu Rade Brka“ na 16.međunarodnom festivalu humora i satire u Kruševcu
Sigurnost

    Prvo se popenji na drvo. Što je veće tamo ima više grožđa. Ponesi i korpu, ne zaboravi, trebaće ti. Kreni od vrha, lakše je. Beri redom. Korpu puni grožđem do vrha, konopcem spuštaj a bližnji i ostali rođaci neka je prazne u burad. Ako je obilno rodilo zovi i kumove. Opet i opet je puni, pa spuštaj dok ne obereš svaki grozd. Budi brz da te kiša ne pretekne i štetu napravi.

Kada ga izmuljaš drži ga u podrumu u čistim sudovima, to je važno. Posle vino otači, rakiju peci. I komovicu peci jer se može dobro prodati. Kada sve završiš prodaj vino i rakiju, čak i onu komovicu. Možeš biti skup, a ne moraš jer imaš puno robe. Jeftin - nipošto! Čuvaj se toga da ne izađeš na loš glas kako mećeš šećer, pa nećeš moći da prodaš trud. Obogati se slobodno, ne prezaj, jer si znoj lica svojega otirao i silu drva potrošio. Svako ko ti je pomagao neka dobro zaradi. Ne zaboravi ih u dobru.
A onu vrbu čuvaj. Neguj je. Ne pravi vrbova klina, metle ili kotarice već je pazi. Dobro je osiguraj jer je sigurno samo ono što je osigurano. Ne jednom nego sto puta. Kažem ti, čuvaj je kao oči u glavi jer će ti opet roditi grožđe a bogatstvo i svakojako dobro prosuti se iz roga izobilja baš pored tebe.




Dejan Tofčević

Posjeta : 1713