1
Umro francuski pisac Alain Robbe-Grillet
Preminuo začetnik - "novog romana"!

    PARIZ - Francuski pisac Alain Robbe-Grillet, koji se smatra "ocem novog romana", umro je u 85 godini, nakon što je smješten u bolnicu zbog srčanih problema, doznaje se iz Francuske akademije.

Robbe-Grillet umro je u Sveučilišnom bolničkom centru u Caenu, na zapadu Francuske, kamo je doveden tokom vikenda.
Rođen 18. avgusta 1922. u Brestu, Robbe-Grillet bio je autor desetaka knjiga, među kojima je prvi roman bio "Gume" 1953. Bio je i sineast, podučavao je u SAD, a u razdoblju od 1950. do 1960. bio je među najistaknutijim protagonistima "novog romana" pri izdavačkoj kući Editions de Minuit.
Robbe-Grillet je bio aktivan u književnim raspravama, a posebnu je ulogu odigrao u rođenju grupe koja zastupa revolucionarne postavke u književnosti - pokret je s vremenom dobio naziv "novi roman". U njemu su najvažnije uloge odigrali književnici Nathalie Sarraute, Michel Butor i Emile Henriot, koji u listu Le Monde prvi i upotrebljava izraz "novi roman". Svi su se u svom programatskom radu zalagali za razbijanje temelja tradicionalnog pripovijedanja: predočavanja stvarnosti, vremenske dimenzije, radnje zasnovane na zapletu, psihološke studije likova, pa i njegovog integriteta.
Iako je 17. marta 2002. primljen u Francusku akademiju, nikad nije održao nastupni govor i nije prisustvovao nijednom sastanku.





Posjeta : 1539