0
Danas u Berlinu počinje 58. Međunarodni filmski festival
Za "Zlatnog medvjeda" - 21 film!

    Dokumentarnim filmom "Shine a light" američkog reditelja Martina Scorsesea o rock grupi "Rolling Stones", i u prisustvu reditelja i članova grupe, danas se u Berlinu otvara 58. Međunarodni filmski festival, poznatiji pod nazivom Berlinale.

Na ovogodišnjem festivalu, koji se uz festivale u Cannesu i Veneciji smatra jednim od tri najvažnija svjetska filmska festivala, u devet službenih sekcija biće prikazano više od 400 filmova, a za Zlatnog medvjeda konkurira 21 film u službenoj konkurenciji.
Prema riječima dugogodišnjeg direktora festivala Dietera Kosslicka, Berlinale ove godine nudi "malo manje politički, a malo više muzički" program.
Tako će u sklopu festivala biti prikazano i nekoliko filmova o muzičarima poput Patty Smith, Neila Younga i Damona Albarna. Svojim filmskim projektom u Berlinu se predstavlja i Madonna koja će sredinom sljedeće sedmice i doputovati u njemačku metropolu.
Uprkos mnogim muzičkim filmovima Berlinale, posebno u sekcijama Panorama i Forum i ove godine prikazuje mnoštvo filmova s aktuelno političkim temama između ostalog i "Standardni uvodni postupak", film o američkom zatvoru Abu Ghraib kao i "Vatreno srce", film o djeci-ratnicima u Africi.
Od filmskih zvijezda ove godine svoj su dolazak u Berlin između ostalih, najavili i Scarlet Johansson, Natalie Portman, Daniel Day Lewis, Eric Bana te John Malkovich.
Od filmskih reditelja projekciji filma prisustovaće i najveći favorit za ovogodišnjeg Zlatnog medvjeda, američki reditelj Paul Thomas Anderson s filmskim epom "Biće krvi". Anderson je već jednom 2000. filmom "Magnolija" osvojio Zlatnog medvjeda.
Predsjednik ovogodišnjeg sedmočlanog žirija sekcije "Službena konkurencija" je francusko-grčki reditelj Constantin Costa Gavras.
Filmovi pobjednici biće proglašeni u subotu 16. februara. Posljednji dan festivala 17. februar rezerviran je za projekcije široj filmskoj publici. Berlinale je s preko 220.000 prodanih karata najveći filmski festival na svijetu otvoren i za širu publiku.





Posjeta : 1398