2
Operativni sistem "Windows" izložen novom virusu
Pristup računima - krade online!

    Operativni sistem "Windows" američkog softverskog giganta "Microsoft" izložen je novom virusu, koji krade podatke za "onlajn" (online) pristup bankarskim računima, upozorili su stručnjaci za zaštitu kompjutera.


Od sredine decembra, kada se pojavio, taj podmukli program, koga je američki proizvodjač bezbednosnih softvera "Symantec" nazvao "Trojan Mebroot", "zarazio" je 5.000 računara, većinu u Evropi.
On je u neke od njih dospio putem Interneta, koristeći slabe tačke "Microsoft" pretraživača.
Virus na početku instalira sam sebe na čvrstom disku, tako da se aktivira odmah po startovanju računara.
Nakon instalacije, ovaj virus menja samu srž "Windowsa" i na taj način se vješto i uspješno krije od antivirusnog softvera koji bi trebalo da ga otkrije.
Pošto se instalirao, virus ubacuje u računar razne "problematične" programe medju kojima su takozvani "keyloggers" koji na primer snimaju pritiske na pojedine tastere i tako dobijaju povjerljive informacije, uključujući i lozinke za pristup. Većina tih "pridruženih" programa čeka da se vlasnik prijavi na neki Internet bankarski sistem.
Neki od bezbjednosnih softvera mogu da identifikuju prisustvo "Mebruta", ali on se ne može odstraniti tokom rada računara.
Virus napada kompjutere s operativnim sistemima "Vindouz XP", "Vindouz Vista", "Vindouz Server 2003" i "Vindouz 2000" koji na "slabim" mestima nemaju instalirane takozvane "zakrpe".





Posjeta : 1755