1
Novo Apple čudo
Predstavili - najtanji računar na svijetu!

    Steve Jobs predstavio je MacBook Air, najtanji prenosni računar na svijetu, na sajmu Macworld. Osim što je uistinu "prozračno", ovo se računalo uključuje u trenutku kada se otvori.

Izvršni direktor kompanije Apple Inc. Jobs u svojim je javnim nastupima uvijek šaljiv, pa je tako bilo i ovaj put. Na pozornici se pojavio noseći u ruci papirnati fascikl iz kojeg je kasnije izvukao MacBook Air. Zadivljujuća je činjenica da je računar debelo tek 1.9 centimetara, a na najtanjem dijelu tek četiri milimetra. Standardni model dolazi s hard driveom od 80 gigabajta.
Računalr nema ugrađen čitač CD-a i DVD-a, ali Steve Jobs misli da to korisnicima neće nedostajati, s obzirom da mogu direktno s interneta skidati muziku i filmove, te pristupiti optičkim čitačima drugih ličnih računara i Mac-ova ako trebaju nešto instalirati. Ako im ni to nije dovoljno, na raspolaganju je vanjski čitač po cijeni od 99 američkih dolara.
Kad se već govori o cijenama, ovaj će se novi računar u SAD prodavati po cijeni od 1799 američkih dolara. U prodaju kreće za dvije sedmice, ali Apple već sada prima narudžbe. Cijena je, drže stručnjaci, u klasi ovog računara sasvim prihvatljiva.

Iznajmljivanje filmova putem iTunesa
Osim simpatičnog Aira, Jobs je najavio i da će se Apple posredstvom iTunesa upustiti u online iznajmljivanje filmova, te otkrio da će sarađivati sa svih šest velikih filmskih studija. Apple će nuditi filmove već 30 dana nakon izlaska DVD, a do kraja veljače ponudit će više od tisuću naslova.
Filmove koje odaberu, korisnici mogu pogledati direktno na internetu ili ih mogu skinuti, te zadržati 30 dana, s tim da kad jednom počnu gledati film, imaju 24 sata da ga pogledaju. Cijena filma bit će 2,99 dolara za starije naslove, te 3,99 za novije.
Kao još jednu zanimljivu novost Jobs je predstavio novi softver za iPod Touch. Novi modeli, naime, moćiće da primaju i šalju elektronsku poštu, te obavljaju još neke složenije zadatke.





Posjeta : 1811