1
Sajam elektronike u Las Vegasu
Sunny - pametan i duhovit robot!

    Neki od robota koji su prikazani na CES, sajmu elektronike u Las Vegasu, pored toga što su zabavni, izuzetno su pametni, a neretko i korisni.


Jedan takav, proizvod kompanije WowWee, jeste i kućni robot za istraživanje i teleprezentaciju pod nazivom Rovio. Robot je opremljen Wi-Fi konekcijom, što znači da može da se konektuje na Internet i kada je van dometa mreže. Kontrola nad Roviom vrši se preko bilo kog Internet brauzera.
Korisnički panel uključuje video prikaz preko ugradjene kamere, koja posjeduje i sistem navigacije za lakše korišćenje i monitoring. Navigaciju Rovia, kompanija WowWee opisuje kao mikro GPS sistem koji omogućuje da Rovio bude "svjestan" svog okruženja i da postupa u skladu sa datom situacijom.
Povoljna stvar kod ovog robota jeste to što ne morate previše da brinete o njemu. U trenucima kada baterije koje koristi budu gotovo istrošene, Rovio će se sam priključiti na punjač i napuniti.
Sunny je izuzetno zabavan robot. Njegova osnovna uloga je prognoza i obrada vremena u National Weather Asocijaciji, kao i promocija uredjaja u vezi sa obradom vremena, ali uprkos tome može voditi prilično neformalan i interesantan razgovor.
Njegov glas dolazi iz trbuha i, pod pretpostavkom da njim ne upravlja ljudska ruka, već da se sve što kaže nalazi u njegovoj memoriji, Sunny se sa pravom može nazvati pametnim robotom.
Ovakvi roboti mogli bi svoju primjenu naći u u zabavnoj industriji, ali i kao pomoć starim ili usamljenim osobama koje nemaju previše mogućnost da komuniciraju ili da se druže.




Posjeta : 1803