2
Zaprepašćenje u Bijeloj kući
Barel nafte - premašio 90$!

    WASHINGTON - Administracija američkog predsjednika Georga W. Busha u petak je izrazila zaprepaštenje zbog rekordno visokih cijena sirove nafte, koje su premašile 90 dolara za barel, no objavila je i da ne planira suspendovati popunjavanje nacionalnih strateških rezervi uprkos upozorenjima zakonodavaca da ta akcija smanjuje ponudu.


"Daleko je previsoka", izjavio je američki ministar energetike Sam Bodman odgovarajući na pitanje o cijenama nafte, koje su dosegnule najvišu ikad zabilježenu cijenu od 90,07 dolara za barel.
Na njujorškom je tržištu cijena nafte uzletjela za više od 15 odsto od 8. oktobra, podstaknuta strahovima od nedostatne ponude tokom zime i zbog slabog kursa dolara, koji podstiče rast cijena nafte i ostalih roba poput zlata.
Američko ministarstvo energetike nastaviće s programom popunjavanja nacionalnih naftnih zaliha koje se koriste za hitne slučajeve, rekao je Bodman. "Nemamo planova uvoditi nikakve promjene", rekao je novinarima.
Cijene nafte marširaju prema najvišoj ikad zabilježenoj razini kad se usklade s inflacijom od 101,70 dolara za barel, zadnji put dosegnutoj u martu 1980., godinu nakon iranske revolucije.
Bodman nije eksplicitno pozvao naftni kartel OPEC da poveća svoju proizvodnju, no kazao je da bi globalni proizvođači trebali uticati na spuštanje cijena kad odlučuju koliko će nafte proizvoditi. "Nadam se da će izvoznici, i članovi i ne-članovi OPEC-a, to dobro razmotriti", rekao je Bodman.
Iz ministarstva je objavljeno da se dnevno u nacionalne strateške rezerve upumpava oko 50.000 barela, što je umjereno kada se uporedi sa svakodnevnom američkom potrošnjom od 20 miliona barela nafte.





Posjeta : 1918