0
Mycoplasma laboratorium
Tim naučnika stvorio - vještački život!

    Craig Venter, kontroverzni naučnik koji se bavi istraživanjem DNK, napravio je sintetički hromozom od laboratorijskih hemikalija i uskoro će svijetu objaviti kako je stvorio prvi vještački oblik života na Zemlji. Craig već neko vrijeme radi na dešifrovanju ljudskog genetskog koda.

Svoje otkriće ovaj bi naučnik mogao objaviti kroz nekoliko sedmica, a moguće je da će to učiniti već u ponedjeljak, na godišnjem sastanku naučnog instituta u San Diegu. Bio bi to ogroman korak naprijed u razvoju proizvodnje genoma. No, sigurno je da će ovo podstaknuti debatu o etičnosti stvaranja novih vrsta, ali ujedno i ukazati na put ka novim izvorima energije i tehnikama borbe protiv globalnog zagrijavanja.
Venter je siguran kako će njegovo otkriće biti vrlo važan filozofski korak u istoriji naših vrsta. "Od sposobnosti da pročitamo naš genetski kod, krećemo se prema sposobnosti da ga ispišemo. To nam pruža potencijalnu mogućnost da napravimo stvari o kojima nikad nismo razmišljali," kaže Venter.
Vještački hromozom već je stvoren
Tim koji je sastavio Venter sastoji se od 20 naučnika koje predvodi Nobelovac Hamilton Smith, a zajedno su već napravili sintetički hromozom, što dosad još nije nikome uspjelo. Isključivo od hemikalija načinjenih u laboratoriji oni su sastavili hromozom koji sadrži 381 gen i 580,000 baznih parova genetskog koda.
Niz DNK kao osnovu ima bakteriju Mycoplasma genitalium, a novu strukturu tim je krstio imenom Mycoplasma laboratorium. ova će bakterija biti transplantovana u ćeliju žive bakterije, a očekuje se da će ona preuzeti kontrolu nad ćelijom, te postati - novi oblik života. Sličan postupak već je uspješno učinjen s dvije različite žive ćelije, pa je Venter uvjeren da taj dio procesa uopšte nije upitan.
Ovakvo bi kontroverzno otkriće neupitno moglo postati predmetom mnogih etičkih debata, ali Craig Venter smatra da je ono što oni rade tek - prava nauka. Dizajnirani genom mogao bi imati vrlo velik pozitivni potencijal, ukoliko se, naravno, s njim ispravno postupa. "Mi pokušavamo stvoriti novi sistem vrijednosti života. Kad se nešto odvije na takvom nivou, ne možete očekivati da će svi biti sretni."





Posjeta : 1777