2
Naučnici stvorili embrijske ćelije iz majmunskih embrija
Korak bliže - kloniranju radi liječenja!

    Kloniranje u svrhu liječenja sve je izglednije nakon što su naučnici stvorili embrijske ćelije iz majmunskih embrija. Na australijskoj konferenciji naučnici su otkrili kako su uspješno stvorili dvije nakupine embrijskih ćelija iz kloniranih ćelija rhesus majmuna.

"Već dugo vremena tražimo ove dokaze," izjavio je Alan Trounson, pionir istraživanja embrijskih ćelija. "Ovo je vrlo važan korak, važno je znati da možemo to napraviti, jer to može rezultirati novih ćelija koje bi nam mogle pomoći razumjeti neke složene bolesti."
Prijašnji napori u dobivanju embrijskih ćelija iz kloniranih embrija primata nisu urodili plodom. Jedan korejski naučnik ostao je bez posla kad je pokušao proizvesti ljudsko jajašce. No, američki naučnik Shoukhrat Mitalipov uspio je jezgru jajašca zamijeniti jezgrom donora. Ovakva ćelija razvije se u embriju koji ima DNA gotovo identičan organizmu donora.
Mitalipov je koristio ćelije kože desetogodišnjeg mužjaka rhesus majmuna i ovo je predstavio na konferenciji, a DNA mu je poslužio kao dokaz. Pokazao je i slike embrijskih ćelija koje se mijenjaju u srčane i neuronske ćelije.
Svoj uspjeh Mlitapov još nije objavio, ali ovi rezultati mogli bi naučnike dovesti bliže proizvodnji ljudskih embrijskih ćelija iz kloniranih tjelesnih ćelija, što bi smanjilo eventualni rizik odbijanja vanjskih donorskih ćelija.
Naučnici se nadaju kako će kloniranje u svrhu liječenja ili regenerisanja pomoći u borbi protiv bolesti kao što su multipla skleroza, srčane bolesti, pa čak i oštećenja kralježnice. Embrijske ćelije tako bi se podstakle da obnove oštećeni živac, krv ili srčane ćelije.
Nova otkrića tek treba potvrditi, ali to bi moglo bliže kloniranju odraslih primata, grupi u koju pripadaju ljudi i majmuni.





Posjeta : 1863