0
Hrvatski naučnik uradio ono o čemu je Nikola Tesla sanjao
Prvi ostvario - bežični prenos energije!

    Marin Soljačić je uspio! Ostvario je bežični prenos energije, o čemu je Nikola Tesla sanjao! Tim s Massachusettsa - Andre Kurs, Aresteidis Karalis, Robert Moffatt, J. D. Joannopoulos, Peter Fisher, koji vodi Marin Soljačić - prvi put je to uspio u februaru, a sinoć je to objavljeno.


- Dobro veče, Marin Soljačić ovdje. Dogovorili smo se da vam javim kad nešto postignemo. Uspjeli smo. Bežično smo prenijeli električnu energiju, udaljenost je nešto više od dva metra. Za nekoliko minuta to će biti objavljeno na webu “Sciencea”, poslao sam vam mail - šokirao nas je sinoć Marin pozivom iz Amerike.
Svijet na nogama
Njih šestorica s Massachusettsa, nakon što su prije samo šest mjeseci na noge digli svijet ustvrdivši i teorijski dokazavši: bežični prenos struje je moguć! - sada su to i proveli. Između dviju induciranih zavojnica, međusobno udaljenih dva metra, uspostavili su protok električne energije - zasvijetlija je sijalica od 60 vata!
- Naš cilj je bio u prostoru veličine sobe imati dovoljno energije za bežično napajanje aparata. Za laptop je potrebno 30-40 vata, za mobitel jedan vat, a mi smo upalili žarulju od 60 wata. Efikasnost našeg prenosa je zasad 45 odsto. Bilo bi lijepo da postignemo 70-80 odsto i povećamo udaljenost. No ti brojevi nisu daleko - kaže nam Marin. Skroman kakav jest, ipak ne krije da su postigli veliki uspjeh i “probili bitan cilj”.
Na tržište
- Sve bliže nam je praktična primjena našeg otkrića, i sad je dobro vrijeme za razmišljanje o komercijalizaciji - kaže. Priznaje da ga je zatekla medijska navala u novembru, kad su stručnjacima na Forumu Američkog institua za fiziku u San Franciscu predstavili otkriće. Svi svjetski mediji to su objavile, a Večernjak je bio prvi.
- Nakon tog eksperimenta imali smo čitav svijet za petama. Prve rezultate ostvarili smo već u februaru, a zatim smo krajem marta članak poslali u “Science”. Naš su rad provjerili i ocijenili nezavisni suci, stručnjaci i, evo, upravo ga odašilju u svijet - priča nam Marin. Iz “Sciencea” su obavijestili 5000 novinara i već juče je krenula navala na Marina i njegove kolege. Posao su podijelili, svi su bili na linku s novinarima i odgovarali na pitanja javnosti. Ređali su se BBC News i World Service, Wall Street Journal, USA Today, Scientific, Daily Mail, Daily Telegraph, Sud Deutsche Zeitung, Kanadski radio, zatim Francuzi, Brazilci, Argentinci...
- Odbili smo televiziju, ne stignemo - kaže Marin.
A na pitanje jeste li proslavili epohalno otkriće i ostvarenje odgovara:
   - Nismo stigli razmišljati o proslavi. Da, moraćemo uzeti par dana predaha.
Kako se osjeća?
- Nisam stigao razmišljati kako se osjećam - kaže kroz smijeh Marin Soljačić.




Večernji list

Posjeta : 1920