0
Srbija danas ili Srbija juče?

    Mladje generacije u Srbiji, koje ne pamte period vlasti Slobodana Miloševića mogu ovih dana da vide kako je to izgledalo devedesetih godina.
    Srbija 2004 je otprilke nešto blaža varijante Srbije iz 1989.godine. Iza svega krije se pokušaj odlaganja suočavanja sa sopstvenom prošlošću i Haškim tribunalom. Za novu srpsku vladu Haški sud je postao prevelik teret, jer njen opstanak direktno zavisi od podrške Socijalističke partije Srbije, čiji se šef Slobodan Milošević, već tri godine nalazi u haškom zatvoru u Seveningenu. Ukoliko pristane na saradnju, Koštuničina vlada će izgubiti podršku u parlamentu.

    Ukoliko ne pristane na saradnju, izgubiće podršku medjunardone zajednice, pre svega finansijsku .O toj podršci danas odlučuje i američki kongres. Koštunica je ostao dosledan sebi i odlučio se za prvu varijantu. Udružene nacionalističko - patritske snage izglasale su juče u parlamentu Zakon o pomoći haškim optuženicima. Predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava Biljana Kovačević Vučo kaže za naš program da je to povratak vrijednostima iz perioda vlasti Slobodana Miloševića:
    "Ovaj Zakon je simptom onoga što se zove promjena vrijednosnog sistema za 180 stepeni i vraćanje na one vrednosti koje su bile dominantne u Miloševićevo vrijeme, a to je da je Haški tribunal strano tijelo koje treba da sudi Srbima i Srbiji, odnosno, to je vraćanje na politiku Slobodana Miloševića ili proklamovani kontinuitet s njom."
    Kovačević Vučo još tvrdi da je zakon prilika da se saradnja sa Haškim tribunalom odvija netransparantno:
    "Ja za razliku od ostalih mislim da je ovo otvaranje puta za jednu ne baš mnogo transparentnu saradnju sa Haškim tribunalom. Mislim da će nove valsti zadovoljavati zahtjeve medjunarodne zajednice do nivoa do koga to ne predstavlja rizik za njih", tvrdi Kovačević Vučo.
    Koštunica je pre nego što je formirao svoj kabinet, djelimično da bi umirio sociajliste, a djelimično iz ubjedjenja, izjavio da njegovoj vladi saradnja sa Haskim tribunalom neće biti prioritet. Takodje je napomenuo da ni novih izručenja neće biti. Koštunica će inače ostati upamćen po izjavi da je izručivanje Slobodana Miloševića Hagu, ravno državnom udaru. Predstavljajući program vlade u Skupštini Srbije , Koštunica je još jednom potvrdio da su mu na srcu prije svega haški optuženici i da je to njegova najveća briga, dok su socijalni problemi i gladna djeca malo iza toga:
    "Nastojaćemo da objezbedimo sve pravne, materijalne i kadrovske pretpostavke da se ostvari i ubrza sudjenje svim optuženima za ratne zločine pred domaćim sudovima. Takodje nastojaćemo da sklopimo ugovor sa UN kojim bi se omogućilo da se kazne zatvora koje je izrekao sud u Hagu služe u nasoj zemlji."
    Čak je i za DOSovu vladu Hag bio preteško breme, pa je tako bivši ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović obilazio predizborne skupove u društvu sa Sretenom Lukićem,čije izručenje, pored još trojice generala vojske i policije, od novembra prošle godine, traži Haški tribunal. To ipak Mihajloviću nije mnogo pomoglo. Ukoliko nova vlast misli da će joj pomoći Lukić i slični, onda će joj ubrzo iz Amerike stići poruka o cjeni takve pomoci.



Ljiljana Renke Guslov (DW)

Posjeta : 2303