0
Bundesbanka saopštila da ne napreduje istragao o oštećenim banknotama eura
"Nevidljive" novčanice i dalje u opticaju!

    Više od šest meseci nakon što su u Nemačkoj otkrivene prve banknote eura koje se same od sebe raspadaju, taj fenomen se nastavlja i dalje pošto svake sedmice biva otkriveno oko 200 novih a uništenih novčanica, saopštila je Bundesbanka.


   U saopštenju se navodi da pokrenuta istraga uopšte ne napreduje.
Oštećenja su uzrokovana sumpornom kiselinom nepoznatog porijekla, koja reaguje u kontaktu sa vlagom, izjavio je porparol policije u Berlinu zadužene za rešavanje enigme, javile su agencije.
"Još uvek nismo otkrili kako novčanice dolaze u kontakt sa kiselinom", rekao je on dodajući da ne treba isključiti mogućnost kriminalnog djela.
Od juna 2006. registrovano je najmanje 2.500 delimično raspadnutih novčanica eura, saopštila je centralna njemačka banka precizirajući da se oštećene novčanice najčešće otkrivaju u bankama pred puštanje u opticaj.
Istražitelji su odustali od hipoteze da su novčanice služile za "ušmrkavanje" amfetamina, a isključena je i mogućnost greške u njihovoj proizvodnji.
Fenomen zabilježen prije svega na sjeveru i istoku Njemačke ipak ostaje ograničen u poredjenju sa oko pet milijardi banknota evra u opticaju u toj zemlji.





Posjeta : 2031