0
Uskoro svjetska premijera novog "lavića"
Peugeot 207 CC

          Iako je svjetska premijera modela 207 CC najavljena za ženevski salon, francuski je proizvođač već pokrenuo medijsku kampanju. Prve fotke dokazuju da novi lavić ima veliki potencijal.

          Nakon što je 2001. predstavljen, čak tri godine za redom Peugeot 206 CC bio je najprodavaniji kupe-kabriolet na tržištu. Konkurencija je u međuvremenu pojačala svoju ponudu sličnim modelima, pa novom 207 CC neće biti nimalo lako ponoviti uspjeh svoga prethodnika. Jasno je to i tvorcima, koji su već sada pustili u promet prve službene fotografije, iako će novi lavić biti predstavljen tek u martu u Ženevi.
          Dimenzijama (D=4.04 m, Š=1.75 m) je uporediv s kompaktnim modelom, no 207 CC ipak je za 75 milimetara niži (1.38 m). Takvom siluetom naglašen je sportski dojam dopadljivo dizajniranog gradskog ljepotana, koji (za razliku od prethodnika) ne djeluje pretjerano "ženskasto". Prtljažni prostor u osnovi nudi 370 litara, no sklapanjem krova obim će se drastično smanjiti na 145 litara.
          Novi sklopivi tvrdi krov, sastavljen od dva dijela, u potpunosti je automatizovan, a postupak otvaranja/zatvaranja traje 25 sekundi. Autori tvrde da je novi mehanizam osjetno čvršći i otporniji od starog, a pritom je i znatno sigurniji. Uz ojačanu gornju plohu, u sam krov integrisane su i šipke koje će pružiti dodatnu zaštitu u slučaju prevrtanja. Kad smo već kod putničke sigurnosti, valja napomenuti da će automobil biti opremljen ESP i sistemom od pet vazdušnih jastuka, među kojima će se naći i onaj za zaštitu vozačevih koljena.
          Ostala oprema takođe će biti na visokom nivou. Klima uređaj i sportska sjedišta dio su standardnog paketa, dok popis dodatne opreme uključuje kožom presvučenu unutrašnjost, satelitsku navigaciju i druge sitnice za izbirljiviju klijentelu.
          U ponudi će se isprva naći samo jedan HDi agregat, koji će iz 1.6 litara obima izvlačiti 109 KS i 240 Nm okretnog momenta. Zanimljivo, ovaj motor dolazi s ugrađenom overboost funkcijom, koja nudi kratkotrajno povećanje momenta na 260 Nm. Što se benzinaca tiče, kupci će moći birati između dvije 1.6-litarske jedinice, razvijene u saradnji s BMW (koriste se i u Miniju). Slabija nudi 120 KS, dok je zahtjevnijim kupcima namijenjen "turbak" koji razvija 150 KS i nudi ubrzanje do stotice za 8.6 sekundi. Svi modeli standardno će biti opremljeni peterostepenskim ručnim mjenjačem, dok budući vlasnici slabijeg benzinca mogu naručiti i četverostepenski automatik s Tiptronic funkcijom.
          Cijene zasad nisu poznate, no sigurno je da će 207 CC krenuti u prodaju odmah nakon ženevske premijere.








Posjeta : 1846