1
Hemičari uspješno 'nanizali' i 118. element u periodičnom sistemu
Novi element - još bez imena!

          Mješoviti naučni tim američkih i ruskih hemičara uspio je u laboratorijskim uslovima stvoriti novi, 118. hemijski element, dosad najteži u periodnom sistemu. Eksperiment je uspješno izvršen u laboratoriji u Kaliforniji. Još nije poznato koji će naziv nositi novonastali element.

          Tokom pokusa hemičari su "spojili" prirodni element kalcijum s vještačko dobijenim elementom kalifornijem kako bi dobili atom sa 118 protona u jezgru. Novi element bio je postojan svega jednu milisekundu, no uspješno je stvoren najteži element, ujedno i prvi plemeniti plin kojeg je stvorio čovjek i koji nije prirodan. Zato će se 118. element u periodnom sistemu naći ispod plemenitog plina radona.
          Nakon milisekunde novi element je "prešao" u 114., potom u 112., a na kraju se prepolovio. No, hemičari su zadovoljni jer se osjećaju kao da su otkrili "hemijski Sveti Gral".
          Rad je objavljen u naučnom časopisu Physical Review C. Autori su naučnici iz Nacionalnog laboratorija Lawrence Livermore u Kaliforniji i Ruskog nuklearnog instituta. Isti tim stvorio je još ranije četiri druga hemijska elementa.
          Prije sedam godina trojici naučnika iz ovog tima uspjelo je dobiti 118. element, no 2002. su morali povući rad zbog optužbi da nisu poštovali proceduru koja je obvezna u ovakvim eksperimentima. Ovog puta je sve bilo "legalno" jer nema mogućnosti da samo jedan hemičar zna "tajnu", već i ostali koji su radili na projektu.
          S obzirom na osjetljivo područje istraživanja, ostali ugledni hemičari smatraju da otkriće novog elementa ne može biti priznato u svijetu dok god ostalim naučnicima isto ne pođe za rukom.
          Novi element neće dobiti naziv sve dok ga ne odobri međunarodno udruženje hemičara. Elementi 113, 114, 115 i 116 takođe još uvijek nemaju imena.





Posjeta : 1848