2
Trend smanjivanja upotrebe gotovog novca
Kartice sve više zamijenjuju keš!

    Na SmartCard konferenciji Pascal Dufour, stručnjak za nove tehnologije, razvoj i primjenu chip kartica MasterCard Evrope održao je predavanje na temu "PayPass rješenje s beskontaktnim karticama" čiji se najvažniji zaključci odnose na trend smanjivanja upotrebe gotovog novca u svakodnevnoj potrošnji.


Rezultati straživanja o potrošačkim navikama i stavovima govore da kartice i beskontaktna tehnologija mijenjaju navike potrošača koji danas nose sve manje gotovog novca sa sobom.
Čak 60 odsto ispitanika odgovorilo je da sa sobom svakodnevno nosi manje od 20 dolara u džepu. Njih 62 odsto sve manje koristi gotov novac za svakodnevne transakcije, a čak 74 odsto ih smatra da više nije potrebno nositi velike količine gotovog novca sa sobom.
Sve više ga zamjenjuju tzv. pametne (smart) kartice kao što je MasterCard OneSmart PayPass koja ima ugrađen chip i antenu u plastici koje omogućuju beskontaktno plaćanje približavanjem kartice čitaču. Podaci o računu se prenose na osnovu tehnologije radijskih frekvencija (RFID) bez identifikacije potpisom ili PIN kodom za transakcije manjih iznosa (ispod 25 dolara) jer su kartica i čitač opremljeni dodatnim zaštitnim mehanizmom za sprečavanje krađe podataka.
Za prihvat takvih platežnih kartica na prodajnim mjestima moraju biti postavljeni posebni čitači s RFID tehnologijom koji se nadograđuju na postojeće terminale.
U svijetu je do sada izdano oko deset miliona PayPas kartica i uređaja koje se prihvaćaju na gotovo 32 000 trgovačkih lokacija. Oko 75 odsto svih transakcija tom karticom koristi se za kupovinu ispod 25 dolara i otprilike 45 odsto transakcija za iznose ispod 10 dolara.
PayPass je ostvario povećanje aktivacije kartica korisnika od 36 odsto i povećanje ukupnog broja transakcija karticama od 45 odsto. Kod trgovaca je ostvareno 230 odsto povećanja prometa karticama te povećanje broja transakcija od 270 odsto.





Posjeta : 2028