2
Počeo trodnevni seminar "Prevencija narkomanije", koji vodi američka profesorka Sintija Timons
Za prevenciju - pomoć iz Oklahome!

- Ovdje smo da razmijenimo iskustva i ono što mi radimo, koliko imamo mogućnosti, da naučimo svakog od vas pojedinačno.Ono što ćemo raditi naredna tri dana jeste nadogradnja napora koje ste već uložili u Crnoj Gori. Prvo ćemo dati kratak pregled stanja, tako da svi budemo na istoj polaznoj tačci - istakla je profesor na Univerzitetu Oklahoma Sintija Timons na početku trodnevnog seminara «Prevencija narkomanije», koji organizuju Komisija Vlade Crne Gore za prevenciju narkomanije kod djece i omladine i Konzulat SAD u Podgorici.

- Ova tri dana bićemo grupa profesionalaca koji će da razmišljaju na taj način, da govorimo o našim viđenjima problema narkomanije u Crnoj Gori. Sve u cilju da tragamo za sopstvenim modelom koji se oslanja na specifičnosti svake opštine, svakog grada, lokalne zajednice. Ohrabruje me ovakva struktura učesnika, zato što smo svi iz različitih sektora – imamo i psihijatre i školske psihologe, pedagoge, školske policajce, roditelje, medije i pogled na problem prevencije narkomanije je naš cilj za ova tri dana. Akcioni plan na nacionalnom nivou daje smjernice kako se dugoročno suočavati sa ovim problemom, ali sve dok problem prevencije ne spustimo na lokalni nivo nećemo imati pravu sliku. Ogromno mi je zadovoljstvo što smo, uz pomoć Konzulata SAD u Podgorici, ponovo korisnici njihovog tradicionalnog „speaker programa“, da američki stručnjak dođe u Crnu Goru i da sa lokalnim stručnjacima razmjenjuje ideje i iskustva - ukazala je u pozdravnoj riječi Anđa Backović, član Komisije Vlade Crne Gore za prevenciju narkomanije kod djece i omladine.
Gošća iz Amerike profesor je na Univerzitetu u Oklahomi, direktorka organizacije «Djeca koja obećavaju, mentori nade» koja se bavi djecom čiji su roditelji u zatvorima. Edukatorka je i savjetnica u projektu za objezbjeđivanje sigurne i od droge oslobođene škole.
Za svoj profesionalni i humanitarni rad dobila je mnoga priznanja.










B.Č.

Posjeta : 2214