1
Piebalgs predstavlja automobil Microjoule
Sa litrom goriva - 3000 km!

          U zgradi Evropske komisije Berlaymont u Bruxellesu evropski povjerenik za energetiku Andris Piebalgs u četvrtak će predstaviti vozilo na etanolski pogon nazvano Microjoule, koje može voziti gotovo tri hiljade kilometara s ekvivalentom od samo jednog litra goriva, saopšteno je u četvrtak iz Bruxellesa.

          Njegovo predstavljanje prethodi objavi Komisijinog akcionog plana o efikasnoj energiji zakazanoj za 20. septembar. "Taj projekt pokazuje koliko važnu ulogu transport može imati u ostvarivanju dvadesetopostotne uštede u korišćenju energije u Evropi do 2020. - glavnog cilja našeg akcionog plana", kazao je Piebalgs.
          Microjoule je vozilo na etanolski pogon kojeg su osmislili studenti Lycee La Joliverie iz francuskog mjesta St. Sebastien na Loiri. Teži 30 kilograma, dugačak je tri metra, maksimalne je širine 0,7 metara i maksimalne visine 0,5m.
          Pobijedio je na Evropskom Shell Eco maratonu 2006, trci u kojoj se vozi što je duže moguće s najmanjom mogućom količinom goriva. U posljednjoj održanoj trci, 19. jula 2006, Microjoule je imao prosjek od 2.885km uz korišćenje ekvivalenta jednog litra goriva.





Posjeta : 1902