2
PREMA podacima OPEC o proizvođnji nafte koje je objavio "Financial times"
Rusija preuzela primat!

PREMA podacima OPEC koji su juče objavljeni u "Financial Timesu", Rusija je od Saudijske Arabije preuzela prvo mjesto u proizvodnji sirove nafte.


Statistike navode kako je u junu 2006. Rusija iz svojih naftnih crpilišta izvukla 9,326.000 barela nafte, što je za 46.000 barela više nego Saudijska Arabija.
Statistike takođe pokazuju da je u prvoj polovini godine Rusija proizvela 235,8 miliona tona, što je 2,3 % više nego prethodne godine.
Ovakvi podaci će predstavljati vrlo dobru vijest za Vladimira Putina i rusku vladu, koja je posljednjih godina uložila velike napore u smjeru re-nacionalizacije i konsolidacije naftnih kompanija, te poboljšanja njihove tehnologije.
Povećanje proizvodnje, zajedno s vrtoglavim porastom cijena na svjetskim tržištima, su posljednjih godina Rusiji omogućili sticanje velikog bogatstva, ali i političkog uticaja koji je bio izgubljen sa slomom Sovjetskog Saveza.
S druge strane, analitičari upozoravaju kako je Saudijska Arabija pala na drugo mjesto samo zahvaljujući tome što se kao članica OPEC strogo pridržava proizvodnih kvota, odnosno da bi, ukoliko se ukaže potreba, vrlo lako i vrlo brzo mogla zbaciti Rusiju s prvog mjesta.
Stručnjaci takođe upozoravaju da je ruska nacionalna ekonomija postala previše orijentisana na izvoz nafte koji donosi 52,2 % svih državnih prihoda, odnosno 35 % ruskog izvoza.
Smatra se da je zbog brze i lake naftne zarade previše zapostavljen razvoj ostalih grana ekonomije što bi, ukoliko se zalihe nafte iscrpe, moglo imati vrlo loše posljedice.





Posjeta : 1967