1
Amerikanci uhvatili vođu kartela iz Tijuane, jednog od najvećih dilera na svijetu
"Otkinuli glavu zmiji"!

    JAVIER ARELLANO FELIX, glavni opskrbljivač američkog narko tržišta kokainom i marihuanom, za kojim je Washington raspisao nagradu od pet miliona eura, uhvaćen je u zajedničkoj američko-meksičkoj operaciji kod meksičkog poluostrva Baja California.


"On je jedan od najopasnijih kriminalaca upletenih u raspačavanje droge na svijetu. Otkinuli smo glavu zmiji.", izjavio je Michael Braun, glavni operativac DEA, američke organizacije za borbu protiv droge.
Zamjenik američkog državnog tužioca izjavio je da je diler uhapšen nakon dojave da se nalazi na brodu, a na plovilu ga je pronašla američka obalna straža iako je putovao pod pseudonimom.
Smatra se da će hapšenje Arellana Felixa zadati veliki udarac organizaciji koja, između ostalog, stoji iza više od 100 ubistava povezanih sa trgovinom drogom.
AFO, što je skraćenica za Arellano Felix Organisation, bila je prava skladna porodična firma, od 1989. vodilo ju je sedmoro braće i četiri sestre. Svaki član porodice imao je svoju funkciju, a unutar organizacije su imali kontraobavještajnu službu kako bi uvijek bili korak ispred snaga reda i zakona.
Kartel je bio poznat po brutalnim obračunima sa suparničkim trgovcima drogom, policijom i novinarima koji su pisali o njihovim "aktivnostima".
Iako će hapšenje predstavljati veliku pobjedu u borbi sa velikim dilerima, veliki porast nasilja vezanog uz trgovinu drogom u Meksiku pokazuje da se vakuum koji nastane hapšenjem narko bossova najvećeg kalibra odmah nastoji popuniti.





Posjeta : 2127